Mem-û Zîn dizisinin çekimleri başladı

Ahmed-i Hani'nin ünlü eseri Mem-û Zîn'den esinlenilerek televizyona uyarlanan Siya Mem-û Zîn adlı dizinin çekimleri Malatya'nın Arapgir ilçesinde yapılıyor.

Mem-û Zîn dizisinin çekimleri başladı
Mem-û Zîn dizisinin çekimleri başladı
GİRİŞ 24.02.2012 14:13 GÜNCELLEME 24.02.2012 14:13

Dizi, Kürtçe olarak ilk kez TRT Şeş'te yayımlanacak.

Destansı anlatımı ile Kürt edebiyatında önemli bir yere sahip olan Mem-û Zîn'den esinlenilerek çekilen Mem-û Zîn dizisi, feodalitenin kıskacında acı dolu bir aşkın hikâyesini anlatıyor. Mem-û Zîn dizisinin yönetmenliğini Yusuf Güven yapıyor. Başrollerini ise Cem Kurtoğlu, Süleyman Karadağ, Bilal Yörük ve Yaprak Durmaz paylaşıyor. Mem-û Zîn, 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay önderliğinde Kürtçe'den Türkçe'ye çevrilmiş ilk eser olma özelliğine de sahip.

Devlet eliyle ilk defa Türkçe'ye çevrilen ünlü Kürt şair ve âlim Ahmed-i Hani'nin ünlü eseri Mem-û Zîn ilk defa dizi filmde hayat buluyor. TRT 6'nın ANB'ye yaptırdığı dizi, Şubat ayının son haftasında seyircisiyle buluşacak. Ünlü Kürt şair ve âlim Ahmed-i Hani'nin 17. yüzyılda kaleme aldığı Mem-û Zîn efsanesi Malatya'nın Arapgir ilçesinde Arapgir Konağı'nda çekiliyor. Hummalı bir çalışma yürüten ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak ilk ciddi Kürtçe yapım olan Mem-û Zîn dizi filmi için 70 kişi çalışıyor.

Dizinin başrol oyuncularından olan ünlü oyuncu Cem Kurtoğlu, filmde Mir rolünde ve Zin'in ağabeyini oynuyor. Zin'i canlandıran Yaprak Durmaz bu unutulmaz aşk destanını tiyatro sahnesinde de deneyimlemiş. Dizide yer alan bir diğer başrol oyuncusu Bilal Yörük ise Mem karakterini oynuyor. Günümüze uyarlanan projenin ismi ise Siya Mem û Zîn/ Mem û Zîn’in Gölgesinde. Ekip sürç-i lisan etmemek adına destanın “gölgesinde” bir iş yaptıklarını belirtiyor. Kürtçe bilmeyen dizi oyuncuları sürekli tekrarlarla dili konuşmaya çalışıyor

Dizinin başrol oyuncularından Cem Kurtoğlu, birlik beraberliğin yok edilmeye çalışıldığı bir dönemde önemli bir görevi yerine getirdiklerini düşündüğünü belirtti. Dizide Mir rolünde ve Zin'in ağabeyini oynayan Kurtoğlu, "Günümüz konjonktürü içinde böyle bir işin içinde yer almak hem de ilk olan bir işte olmak çok önemli. Dış ve iç güçlerin birlik beraberliği yok etmeye çalıştığı bir dönemde önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum." diye konuşuyor.

Zin karakterini oynayan Yaprak Duymaz ise Kürtçeye ilgisinin diziyle birlikte başladığını dile getiriyor. Duymaz, çekimlere başlamadan günlük tuttuğunu ve dizi bittiğinde Kürtçe öğrenmiş olacağını söylüyor.

DİZİNİN KONUSU

Siya Memû Zîn (Mem u Zin'in gölgesinde) adlı dizide Mem, İstanbul'da mühendislik okuyan bir genç, Zin ise eğitimli, at binen, piyano dahi çalabilen bir ev kadını rolünde. İstanbul'da maden mühendisliği okuyan Mem, Zin ile karşılaşınca hayatı değişiyor. Günden güne sevdası büyüyen Mem'in aşkı zamanla ilahi bir sevdaya dönüşüyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TBMM’de bir araya geldiler! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özel ile görüşme tarihini duyurdu
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?