Devlet Tiyatroları, 1 Ekim'de perdelerini açıyor

Türkiye'nin en ücra köşesine kadar giden, sezonda yüz binlerce seyirciyi tiyatronun büyülü atmosferiyle buluşturan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü (DT), 1 Ekim'de bir kez daha "Perde" diyecek.

Devlet Tiyatroları, 1 Ekim'de perdelerini açıyor
Devlet Tiyatroları, 1 Ekim'de perdelerini açıyor
GİRİŞ 09.09.2013 12:10 GÜNCELLEME 09.09.2013 12:10

Geçen sezon yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaşan DT, tiyatroseverlerle yeniden buluşmak için 1 Ekim'i iple çekiyor. Bu sezon repertuvarının büyük bir bölümü yerli eserlerden oluşan DT, birçok ilke de imza atacak.

Bursa'da "Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali"nin yanısıra Türk tiyatrosuna yeni eserler kazandırmak amacıyla oyun yazma yarışması da ilk kez düzenlenecek.

İncelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen DT Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt, AA muhabirine yeni sezona ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2013-2014 sezonu için yaklaşık 100 oyun belirlediklerini ifade ederek, ancak bu sayıya ilave de yapacaklarını söyledi.

Bu yılki repertuvarın neredeyse yüzde 70'inin yerli oyunlardan oluştuğunu, Türk tiyatrosunun kendi yazarlarıyla yükselebileceğine ve gelişebileceğine inandıklarını belirten Kurt, şöyle konuştu:

"Tiyatro sanatımızın yerli yazarlarla daha çok ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Yerli yazarlarımızı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Klasikleşmiş, başarılı Türk yazarlarının eserlerini de sahnelemek istiyoruz. Bu anlamda repertuvarımızda çok zengin bir anlayış söz konusu. Hem tarihi oyunlar var, hem müzikaller, hem dönem oyunları hem de yeni yerli yazarlarımızın eserleri var. Bu yıl Türk tiyatro edebiyatının çok zengin eserlerini seyircilerimizle buluşturmayı hedefliyoruz."

- "Nicelikten çok niteliğin ön planda olduğu bir sezon"

Kurt, geçen yıl yaklaşık 2 milyon seyirciye ulaştıklarını, bu yıl da 23 bölgede, 58 sahnede ve Türkiye'nin yer yerine turneler düzenleyeceklerini ifade ederek, yerleşik sahnelerdeki eserlerin devam edeceğini belirtti.

DT'nin oyunları, turneleri ve düzenlediği festivallerle epeyce seyirciye sahip olduğunu bildiren Kurt, "Sayısal olarak tiyatronun koltuk kapasitesi belki bu kadar ama biz daha çok nitelikli eserlerle seyirciyle buluşmak istiyoruz. Hedefimiz geçen yıki sayının üzerine çıkmak. Ancak nicelikten çok niteliğin ön planda olduğu bir sezon planlıyoruz" dedi.

- "Yeni yazarlar çok sık yetişmiyor"

Kurt, DT'nin bu yıl farklı projeleri hayata geçireceğini, bunlardan birinin süregelen festivallere ilaveten Bursa'da "Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali"ni düzenleyeceklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çok önemli bir projeyi ilk kez düzenleyeceğiz. Mart ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca Türk tiyatrosuna yeni eserler kazandırmak için DT'de oyun yazma yarışması gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki günlerde resmi olarak ilan edeceğiz. Yeni yazarlar çok sık yetişmiyor. Yarışmada birinci, ikinci ve üçüncü olan eserleri 2014-2015 repertuvarına dahil etmeyi düşünüyoruz. Bu bakımından yeni yazarlarımız uzun yıllar beklemek zorunda kalmayacak. Bu yazarlarlarımızın yazdıkları ve bizim de beğendiğimiz eserlerini sıcağı sıcağına seyirciyle buluşturacağız. Ayrıca ocak ayının 3. haftasında ilk kez Shakespeare oyunları haftası yapacağız. Bölgelerimizdeki Shakespeare eserlerini Ankara'da sahneleyeceğiz. Şubat ayında ise Anton Çehov oyunları yapacağız. Onu da ilk kez sergileyeceğiz."

Diyarbakır DT'yi (DDT) kuruluşundan bu yana takip ettiğini, 2006'da Melih Cevdet Anday'ın "İçerdekiler"oyununu yönettiğini anlatan Kurt, DDT'nin çok başarılı işlere imza atan, günceli takip eden, birçok değerli eseri seyircisiyle buluşturan önemli bir bölge tiyatrosu olduğunu kaydetti.

"Bu yıl toplumun her kesimini kucaklayan bir repertuvar anlayışı içinde olduk" diyen Kurt, Diyarbakırlı Orhan Asena'nın 2 oyununu Adana'da ve Bursa'da, Diyarbakırlı yazar Cuma Boynukara'nın da bir eserini Diyarbakır'da sahneleyeceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı