Hayy tiyatro oyunu oldu

İslam filozofu İbn Tufeyl’in 12. yüzyılda kaleme aldığı Hayy bin Yakzan, çocuk oyunu olarak sahneye taşındı.

Hayy tiyatro oyunu oldu
Hayy tiyatro oyunu oldu
GİRİŞ 11.01.2016 10:14 GÜNCELLEME 11.01.2016 10:14

Endülüslü İslam filozofu İbn Tufeyl'in 12. yüzyılda kaleme aldığı, oluşturduğu felsefi aydınlama öğretisiyle Batı'daki bir çok yazara ilham veren eseri Hayy bin Yakzan, çocuk oyununa dönüştürüldü. Albaraka sponsorluğunda oyuncu Mehmet Emin İnci tarafından sahneye taşınan 'Meraklı Çocuk Hayy'ın ilk gösterimi cumartesi günü yapıldı. Oyun zalim bir vezirin zulmünden kaçarken küçük bir sandalla kıyıya vuran Hayy'ın hikayesini konu ediniyor. Oyunda etrafında gördüğü tüm canlılardan farklı olan Hayy'ın, gerçekte kim olduğunu sorguladığı süreç anlatılıyor.

Meraklı Çocuk Hayy, günümüz çocuklarına insan olmanın anlamı ve erdemi, Yaratıcı'nın büyüklüğü gibi çok temel esaslarda düşünme imkanı veriyor.

METİNDEN ESİNLENİLDİ

Meridyen Derneği öncülüğünde projeyi hayata geçiren oyuncu Mehmet Emin İnci, İbn Tufeyl'in metnini birebir uyarlamak yerine esinlenmeyi tercih ettiklerini söyledi. Oyunu bugüne dek kıyıya vuran tüm çocuklara ithaf ettiklerini söyleyen İnci şunları söyledi: "İbn Tufeyl'in kaleme aldığı eser yetişkinler için yazılmıştı. Pedagojik olarak çocuklara sert gelebilirdi. Birebir uyarlamak yerine metindeki sorgulamaları esas alıp esinlenmeyi tercih ettik. Reji anlayışını değiştirdik. Böylece hem çocukların hem de yetişkinlerin izleyebileceği bir oyuna dönüştü. Ancak çocuklarla buluşana kadar içim rahat değildim. Onların tepkilerini gördükten sonra rahatladım."

YENİ BİR KAHRAMAN DOĞDU

Çocukların Hayy'ı kahramanları gibi gördüklerini söyleyen İnci, "İlk kez bir çocuk oyununda aralarda alkış olduğunu gördüm. Hayy bir şey başardığında çocuklar hemen reaksiyon gösteriyor. Onu bazen kötülere karşı sesli bir şekilde uyarıyorlar" diyor. 'Meraklı Çocuk Hayy', 16, 30 ve 31 Ocak'ta Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Mekezi'nde. 23, 24, 28, 29 Ocak'ta ve 4, 5, 6, 7 Şubat'ta Fatih Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde çocuklarla buluşmaya devam edecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı