Sultan Abdulhamid Han sultan toprağında

Danışmanlığını Osmanlı hanedanından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu'nun yaptığı “Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” isimli tiyatro oyunu, Sultan'ın yolunun kesiştiği topraklarda, Sultanbeyli'de izleyiciyle buluşuyor.

Sultan Abdulhamid Han sultan toprağında
Sultan Abdulhamid Han sultan toprağında
GİRİŞ 27.11.2012 15:46 GÜNCELLEME 27.11.2012 15:46

“Ben bir karış dahi olsa vatan toprağını satmam, zira bu vatan bana değil, milletime aittir” sözleriyle tarihe altın harflerle geçen II. Abdülhamid'in hayatı tiyatroya uyarlandı ve 28 Kasım Çarşamba günü Sultan toprağı Sultanbeyli'de izleyiciyle buluşuyor. 

Mustafa Akif Ekşi'nin yazıp Sami Gülbaba'nın yönetmenliğini üstlendiği “Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” adlı oyunun proje danışmanlığını Osmanlı hanedanından Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu üstlendi.

93 Harbi ile başlayıp Sultan'ın vefatı ile sonlanan oyunda Abdülhamid Han döneminde cereyan eden birçok konuyu ele alıyor. Oyun, Abdülhamid Han'ın Jön Türklerle olan diyalogu, Filistin ve toprak meselesi, Selanik sürgünü gibi hayatının detaylarını aktarırken, birçok tartışmalı konuya da açıklık getirme gayretinde.

Yolu Sultanbeyli'yle kesişmiş Sultan

Sultan II. Abdülhamid Han'ın Sultanbeyli için önemi büyük. Çünkü Osmanlı Devleti'nin ömrünü uzatan II. Abdülhamid Han, icraatlarının yanında, yolu Sultanbeyli'yle kesişmiş bir Sultan olarak da biliniyor. Sultanın kız kardeşi Cemile Sultan'a ait Sultanbeyli toprakları, daha sonra Osmanlı'nın ilk denizcilik bakanı Hasan Hüsnü Paşa'yla anılıyor.

Sultanbeyli Belediyesi bu kapsamda, Şubat ayında bir sempozyum düzenlemiş ve konunun uzmanları Sultan'ın hayatı, icraatları ve Sultanbeyli toprakları ile bağlantısı üzerine konuşmuştu.

Oyunun senarist, yönetmen ve proje danışmalarının da katılacağı “Eskitilmiş Kılıç: Sultan II. Abdülhamid Han” oyunun galası, 28 Kasım Çarşamba günü, Sultanbeyli Kültür Merkezi'nde…

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi