Tokat

Turhal'ın sembolü "koca kavak" yıllara meydan okuyor

11:34 08 Kasım 2015
Turhal'ın sembolü "koca kavak" yıllara meydan okuyor

EKBER TÜRKOĞLU / HÜSEYİN DAYLAK - Tokat'ın Turhal ilçesindeki şeker fabrikasının arazisinde bulunan ve yetkililer tarafından "koca kavak" adı verilen 526 yıllık ağaç, özel önlemlerle korunuyor. 

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker fabrikasının bahçesinde bulunan kavak ağacının 526 yaşında olduğunu belirtti.

Osmanlı Padişahı 2. Beyazıt döneminde 1489 yılında dikilen kavak ağacının çevresinin 1934 yılında düzenlenerek bulunduğu alanın ziyarete açıldığını anlatan Bekler, ağacın Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca koruma altına alındığını kaydetti.

Kavak ağaçlarının normalde bu kadar uzun yaşamadığını ifade eden Bekler, şöyle konuştu:

"Bölgenin ikliminden dolayı bu kadar uzun süre yaşayabilmiş. Son yıllarda da şeker fabrikasının bahçesinde korunarak varlığını devam ettirmiş. Bugün yüksekliği 28 metreye, çevresi de 8 metreye ulaştı. 8-10 kişi ellerini birbirine birleştirdikleri zaman anca kucaklayabiliyor. Ağaca büyüklüğünden dolayı 'koca kavak' ismi verildi. Ben bu kavağın Turhal'ın sembolü olduğunu düşünüyorum."

Bekler, koruma altındaki ağacın dallarının, kırılmaması ve ziyaretçilerin güvenliği için zincirlerle gövdesine bağlandığını, çürümemesi için de boşalan içinin betonla doldurulduğunu söyledi.

İlçede söz konusu ağaca atfen "Tarihi Koca Kavak Festivali" düzenlediklerini, karakucak güreşlerine de "Tarihi Koca Kavak Karakucak Güreşleri" adını verdiklerini dile getiren Bekler, ilçeyi ziyaret edenlere "ağacı mutlaka görmelerini" tavsiye etti.

Bekler, bölgede "koca kavak" dışında eşine ender rastlanır güzellikte ağaçlar ve kuş popülasyonu da bulunduğunu belirterek "Sabahın erken saatleri ve güneş batmak üzere bölgeye geldiğinizde sizi harika bir kuş sesi bekleyecektir. Turhal'daki vatandaşlarımız da yürüyüşe çıktıklarında mutlaka buraya gider, kuş sesini dinlerler. Böylece hem spor yapmış hem de zihinlerini dinlendirmiş olarak evlerine dönerler" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.