Tokat

Safranbolu ve Beypazarı'nın yeni rakibi: "Zile evleri"

11:09 28 Ocak 2016
Safranbolu ve Beypazarı'nın yeni rakibi: "Zile evleri"

EKBER TÜRKOĞLU - Geçmişi milattan önce 1600'lü yıllara dayanan Tokat'ın Zile ilçesindeki tarihi evlerin turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Zile Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 3 bin 600 tarihi evin bulunduğunu söyledi. Bu evlerin yüzde 10'nun restore edildiğini aktaran Ermiş, "Bu evlerinin bazıları yerel yönetimlerin desteğiyle bazıları da vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla restore edildi. Bu restorasyonlar ekonomik bir külfet de getiriyor. Vatandaşlarımızın çoğunun buna ekonomik durumları uygun değil" dedi.

Tarihi evlerin restorasyonu için çalışmaların devam ettiğini anlatan Ermiş, şöyle konuştu:

"Zile evlerinin restorasyonu için Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Kültür ve turizm Bakanlığına projeler hazırlayıp sunuyoruz. Sokak sağlıklaştırması projeleri ile evlerin turizme kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor. Zile'nin Beypazarı ve Safranbolu'dan geri kalır yanı yok. Zile'nin 9 bin yıllık tarihi var. Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin derin kültürlerini taşıyan bir ilçe. İlçemizin turizme kazandırılması noktasında biraz daha gayrete ihtiyaç var. Valilik, milletvekillerimizin, kaymakamlığın, belediyenin ve bakanlık ile kalkınma ajansının sağlayacakları ekonomik desteklerle Zilemizi daha tanınır hale getireceğiz."

Belediye Başkanı Lütfi Vidinel ise ilçenin tarihi evler açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, "3 bin 600 tarihi evimiz var. Şu ana kadar evlerimizin restorasyonu için OKA'ya 37 restorasyon projesini hazırladık ve bunları teslim deceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığına da 40 proje hazırladık" diye konuştu.

-Tarihi Zile evleri

Tarihi kaynaklara göre, Ninova melikesi Semiramis tarafından milattan önce 1600 yıllarında kurulduğu belirtilen Zile'de Roma, Hitit ve Osmanlılara kadar birçok dönemin izlerini görmek mümkün. Coğrafi konumu itibariyle doğal yapısını bugüne kadar korumayı başaran ilçede, iç içe geçen tarihi evlerden oluşan sokaklar ise ayrı bir önem taşıyor.

Mimarisiyle dikkati çeken, yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanları arasında yer alan tarihi Zile evleri, yapısı ve dış görünüşüyle görenleri geçmişe götürüyor. Bozulmadan bugüne kadar ayakta durmayı başaran evlerden oluşan sokaklar, ilçeyi gezenlerin dikkatini çekiyor.

Bölgenin sosyal yapısını da etkileyen evler, günümüzde kopmak üzere olan komşuluk ilişkilerini de korumayı başaracak yapılar olarak görülüyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.