Tokat

Tokat Mevlevihane Müzesi ahşap yapısıyla ilgi çekiyor

11:17 31 Ocak 2016
Tokat Mevlevihane Müzesi ahşap yapısıyla ilgi çekiyor

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, mimari yapısıyla dikkati çeken ve "Anadolu'nun en estetik Mevlevihanesi" olarak nitelendirilen Mevlevihane Vakıf Müzesi ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Vakıflar Bölge Müdürü İsmail Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevleviliğin Tokat'a 12. yüzyılda Mevlana'nın sağlığında girdiğin söyledi.

Mevlana'nın 'Tokat'a gitmek gerek, insanları ve havası mutedildir' dediğini anlatan Aktaş, "Mevlevihane, 17. yüzyılda Sulu Muslu Paşa tarafından yaptırılmış. Abdulmecit döneminde tekke ve zaviyelerinin kapatılmasına kadar Mevlevi dergahı olarak kullanılmış. Daha sonra Kur-an kursu olarak kullanılmış. Değişik amaçlarda kullanılmış. 1990'lı yıllarda eser çok kötü duruma düşünce boşaltılmış. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1999 yılında restorasyon ihalesi yapılmış, ancak 2002 yılından sonra restore ettirilerek, 2005 yılında restore işlemleri tamamlandı" dedi.

- "2015 yılında 30 bin kişi müzemizi ziyaret etti"

Mevlevihane'nin restorasyonu için yaklaşık 3 milyon liranın harcandığını ifade eden Aktaş, şöyle konuştu:

"Mevlevihanemiz işlevsel olarak müze görümlü. Mevlevihane vakıf müzesi olarak 2006 yılında açılmıştı. 2015 yılında 30 bin kişi müzemizi ziyaret etti. İki katlı olan müzemizin alt katında camilerimizde 2000'li yıllarda hırsızların musallat olduğu halı, kilim, el yazması Kur'an-ı Kerim'ler, rahleler ve madeni eşyalar burada sergileniyor. Müzemizin üst katı ise Mevlevilik ile ilgili Hadi Efendinin zati eşyalarını sergiliyoruz."

Tokat'a gelerek Mevlevihane'yi ziyaret edenlerin çok etkilendiğini dile getiren Aktaş, "Mevlevihanemizin en büyük özelliği ahşap yapı sitili ile Türkiye'nin en güzel Mevlevihanelerinden birisidir. Tamamen ahşap oyma sanatı gerek göbekleri ile gerekse sütun başlıkları ile nadir bir görüntü oluşturmaktadır. O yönü ile de ön plana çıkmaktadır" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.