Tokat

FETÖ, üyelerinden "top 10 listesi" istemiş

11:19 28 Kasım 2017
FETÖ, üyelerinden "top 10 listesi" istemiş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında iş adamlarına yönelik hazırlanan iddianamede ifadesine yer verilen bir tanık, örgütün mütevelli toplantılarından birinde herkesten yapıya fayda sağlayacaklarını düşündükleri isimlerden oluşan "top 10 listesi" hazırlamalarının istendiğini anlattı.

Tokat Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin iş adamlarına yönelik soruşturma kapsamında 9'u tutuklu 11 sanık hakkında 356 sayfalık iddianame hazırlandı.

Tutuklu sanıklar Kadir Yüksel, Mehmet Samur, Hasan Urhan, Osman Çakmak, Namık Murat Anaç, Hacı Murat Gürpınar, Fatih Kırcaer, Erhan Karaaslan ve Sadık Ekici ile tutuksuz yargılanan Salih T. ve Faruk S. hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından dava açıldı.

İddianamede ifadelerine yer verilen tanık A.Y, örgütün finansal yapılanmasını anlattı. Örgüt tarafından toplanan kurban paralarına dikkati çeken A.Y, şu bilgileri verdi:

"Kurban paraları da R.A. ve Kadir Yüksel'e elden nakit verilirdi. Kurban adedi de şahıslara göre değişirdi. Kurban adetleri de mütevelli toplantılarında belirlenirdi. 2013 yılında ben çevremden 5 veya 6 tane kurban parası almıştım ve hatırladığım kadarıyla bu kurban paralarını Kadir Yüksel'e vermiştim. Yine evlerde yapılan mütevelli toplantılarından birinde herkesten 'top 10' listesi istenmişti. Yani mütevelli heyetinde olan, toplantılara katılanlardan, yapıda olmayıp yapıya kazandırıldığında yapıya fayda sağlayacağı düşünülen kişilerden 10'unun ismi istenilmişti. Toplantıya katılanlar yine bir mütevelli toplantısında belirlediği 10 kişinin isimlerini söyledi. Söylenen kişilerle ilgili istişare yapıldı. Yani 'bu kişi gelmez, bu gelir, bu kazanılmak' gibi, bu toplantı sonunda birkaç isim üzerinde duruldu."

- "Bu verdiğiniz himmetler size cennette köprü olacak"

Sanıklardan Kadir Yüksel ve bazı şahısların kendisini "sohbete" davet ettiğini belirten A.Y, "Ben bir berberi sohbete davet etmiştim. Birkaç kez bu şahıs da geldi ama bu şahsı zayıf halka gördükleri için yapı içerisine almadılar. Yapının bu şahsı içerisine almamasının nedeni bu şahsın maddi durumunun iyi olmamasıydı." ifadelerini kullandı.

A.Y, "Top 10"a belirlenenlerin kesinlikle mütevelli toplantısına çağrılmadığını, sadece sohbet toplantılarına davet edildiğini vurguladı.

Yapıyla tarihlerini tam olarak hatırlamamakla birlikte 2012'den sonra Uganda, Mısır ve Bosna Hersek'e gezi amaçlı seyahat ettiğini bildiren A.Y, şunları kaydetti:

"Bu seyahatleri yapmadan önce bizden belirli miktarlarda paralar da almışlardı. İş adamı Hasan Urhan'ın evinde düzenlenen himmet toplantısına katıldım. Toplantıda katılanlara 'Sen ne kadar vereceksin?' diyerek teklif yapılıyordu. Teklif yapılan şahıs bir miktar söyleyince hemen 'Bu miktar sana az, bak şu bu kadar veriyor, bu verdiğiniz himmetler size cennette köprü olacak.' gibi konuşmalar sonrası yapılan pazarlıkla miktar belirleniyordu. Himmet toplantısında katılanlar 10 bin ile 100 bin lira arasında himmet vaadinde bulundu."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.