Tokat

"Onbeşliler"den Zeytin Dalı Harekatı'na destek

11:21 27 Ocak 2018
"Onbeşliler"den Zeytin Dalı Harekatı'na destek

EKBER TÜRKOĞLU - Çanakkale Savaşı kahramanlarından "Kınalı Ali"nin memleketi Tokat'ta, o dönemin asker kıyafetlerini giyen 15 yaşındaki 12 genç, Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin Afrin bölgesinde başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'na gönüllü katılmak için dilekçe verdi.

Adına ağıtlar yazılan Çanakkale Savaşı kahramanlarından "onbeşliler"den "Kınalı Ali"nin yaşadığı kentte, Turhal Belediye Gençlik Meclisi üyesi 15 yaşındaki gençler, dönemin asker kıyafetlerinden giyerek Turhal Askerlik Şubesi'ne gitti.

"Onbeşliler" burada Zeytin Dalı Harekatı'na katılan Mehmetçiklere destek amacıyla gönüllü askerlik için dilekçe verdi.

Askerlik Şubesi personeliyle fotoğraf da çektiren gençlerden Yunus Güneş, AA muhabirine yapığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerince Suriye'nin Afrin bölgesinde başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nı desteklediklerini söyledi.

Güneş, "Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla, gönüllü asker olmak için dilekçe verdik. Gerekirse biz de askere gideceğiz. Biz onbeşlilerin torunları olarak buradayız." dedi.

Gökay Arık da Mehmetçiklerle gurur duyduklarını ve onlara destek olmak için toplandıklarını belirterek, "15 yaşında olmamıza rağmen asker olmak için dilekçe verdik. Ülkemizin daha da güçlü olması için buradayız. Üzerimize giydiğimiz askeri elbiseler o dönemde dedelerimizin giydikleri elbiseler. Bu elbiseleri giymemizdeki amacımız dedelerimize duyduğumuz saygı ve eskiyi bugüne hatırlatmak için." diye konuştu.

Emir Ertaş ise "Onbeşlilerin torunları olarak askere gitmek için dilekçe verdik." ifadelerini kullandı.

- Kınalı Ali'nin hikayesi

Tokat Zileli Ali'nin saçına Çanakkale cephesine gitmeden önce annesi tarafından kına yakılır. Çanakkale'de komutan, cepheye yeni gelen askerleri kontrol ederken, saçının ortası sarı olan Ali'yi görünce, önce nereli olduğunu, ardından da saçına kınayı neden yaktığını sorar.

Zileli olduğunu söyleyen Ali, kına için ''Bilmiyorum'' yanıtını verir. O günden sonra ''Kınalı Ali'' diye anılan asker, annesine yazdığı mektupta, ''Anacağım kafama kına yaktın, burada komutanlarım ve arkadaşlarım benimle hep dalga geçtiler. Sakın kardeşim Ahmet'e de yakma. Onunla da dalga geçmesinler'' der.

Savaş sırasında İngilizler, tüm güçleriyle Gelibolu'ya yüklenir ve bu cepheyi savunan askerler tek tek şehit düşer. Buraya takviye giden Kınalı Ali'nin bölüğünden de kimse sağ kalmaz.

Oğlunun şehit düştüğünden habersiz olan annesi, Ali'ye cevaben yazdığı mektubunda, ''Oğlum Ali, yazmışsın ki 'Kafamdaki kınayla dalga geçtiler, kardeşime de yakma' demişsin. Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle seninle dalga geçmesinler. Biz de üç şeye kına yakarlar. Gelinlik kıza, gitsin ailesine, çocuklarına kurban olsun diye, kurbanlık koça, Allah'a kurban olsun diye, askere giden yiğitlerimize, vatana kurban olsunlar diye'' ifadelerini kullanır.

Bu mektubun aslı, Çanakkale Müzesi'nde de sergilenmektedir.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.