Tokat

Nazar değmesin diye öyle bir şey yapıyorlar ki...

14:56 11 Temmuz 2019 3 Yorum Var
Nazar değmesin diye öyle bir şey yapıyorlar ki...

Tokat'ın Niksar ilçesinde bahçe sahibi vatandaşlar, yetiştirdikleri ürünleri içi boşaltılmış yumurta kabukları ile nazara karşı koruduklarını düşünüyor.



Niksar ilçesinde yaşayan vatandaşlar, bahçelerinde yetiştirdikleri sebzeleri nazara karşı atadan kalma yöntemlerle koruyor. Sebze sırıklarının en üstüne içi boşaltılmış yumurta kabuklarını yerleştiren, ya da sebzelerin arasına atan vatandaşlar, geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan yumurta nazarlığı geleneğini günümüzde de yaşatıyor. Çiçeğe duran ya da emsallerine göre çok hızlı boy atan sebzelerin bulunduğu sırıkların üstüne yerleştirilen kabuklar ilginç görüntüler oluşturuyor. Yumurta kabuklarının sadece nazar için alınan geleneksel bir önlem olduğunu söyleyen Hatice Budak, "Yumurtalar eskinin geleneği, nazar değmesin diye işte takarlardı böyle sırıkların başına. Başka bir özelliği yok. Eskiden gelen bir gelenek bu" diye konuştu. 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Bilge Kağan 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten peyganber efendimizde bilmediği için nas felak okurdu. "Estağfurullah" Allah bu kişilere akıl fikir versin...
    Cevapla
  • zafergülten 4 yıl önce Şikayet Et
    sadece Tokat ta değil,çok eski bir adet.bundan 50 sene önce İstanbul da bahçeli müstakil evler de yaşanırken,Bahçelievlerde ki evimizin bahçesindeki çiçeklere neyin hep yapıyorduk.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Tokatta beyin göçü başlamış ozaman batıl inanç denilen şeyi hiçmi duymamışlar.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.