Trabzon

Devlet Personel Başkanı Kumbuzoğlu:

13:08 23 Kasım 2015
Devlet Personel Başkanı Kumbuzoğlu:

"Çalışanını ölçmeyen tek ülke biz kaldık. Bu konuda gelişmiş ülkeleri tarıyoruz. Şu anda kurumların bazıları bunu yapıyor, bizde önderlik ve öncülük ediyoruz. Bunu inşallah yürürlüğe koyduğumuz zaman en azından çalışanımızı ölçme konusunda bir adım atmış olacağız"

Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, "Çalışanını ölçmeyen tek ülke biz kaldık. Bu konuda gelişmiş ülkeleri tarıyoruz. Şu anda kurumların bazıları bunu yapıyor, bizde önderlik ve öncülük ediyoruz. Bunu inşallah yürürlüğe koyduğumuz zaman en azından çalışanımızı ölçme konusunda bir adım atmış olacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı'nın organizesinde düzenlenen Kamuda Yönetici Yetkinliklerinin Artırılması Bölgesel Eğitim Programı'nın açılışında konuşan Kumbuzoğlu, en önemli saha konularından birisinin verimlilik olduğunu, bu nedenle eğitim programları düzenlediklerini söyledi.

Eğitim programlarına 2010 yılında Rize'den başladıklarını ifade eden Kumbuzoğlu, "Şu anda Trabzon'dayız ve Doğu Karadeniz illerini buluşturuyoruz. Doğu'yu Malatya ve Şanlıurfa'da,  Akdeniz'i Antalya ve Adana'da, İç Anadolu'yu Bursa ve Nevşehir'de, Marmara'yı Tekirdağ'da bir araya getirdik. Hedefimiz üst düzey ve orta kademe yöneticileri geliştirmek, yetiştirmek" diye konuştu.

Hedefleri arasında eğitimin yanı sıra yöneticileri tanıştırmak ve kaynaştırmak olduğunu belirten Kumbuzoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 40 bin civarında şube müdürü var. Bunlar kamu kurumlarının beyinleri ve hafızaları. Müsteşarlar,  daire başkanları ve genel müdürler değişir ama bunlar değişmez. O bakımdan bu yöneticilerimizin ülkemiz için çok önemi var. Yönetici aynı zamanda lider olmalı. Yönetici olunabiliyor ama lider çok zor oluyor. Lider, yönetime sevgisini katan ve otoriteyi oluşturandır. Lider, risk alan ve cesur olan kişidir. Mevzuata boğulmayan, alternatifler üreten kişidir.  Biz Ankara'da yazıp çiziyoruz. 'Nereye bakıp yazıp çizeceğiz' diye taşrayı dinlememiz gerekiyor. Kamu çalışanlarımızın yüzde 85'i taşrada. O zaman Ankara dosya, taşra ve insan faktörüne dayalı. Taşra sevinen insan, gülen insandır. Ankara'da yaptığımız çalışmaların hedefini taşrada hissedebiliriz."

Eşit işe eşit ücret uygulaması yaptıklarını anımsatan Kumbuzoğlu, şunları kaydetti:

"Doğru mu yaptık, nispeten doğru yaptık. Ama valilerimiz diyorlar ki 'her ili aynı kefeye koymayalım, ücret sistemini illere göre farklılaştırmanız lazım'. Biz bunu Ankara'dan fazla anlayamayız. Ağrı'da, Diyarbakır'da, Şırnak'ta ya da uç yerde az gelişmiş yörede memuru aynı ücretle yönetemezsiniz, verim alamazsınız. İşte bunları taşradan öğreniyoruz. Güzel şeyler yaptık ama yapamadığımız şeyler de var. Performans konusu. Biliyorsunuz sicil sistemini kaldırdık. Şu anda bununla ilgili bir boşluk var. Çalışanını ölçmeyen tek ülke biz kaldık. Bu konuda gelişmiş ülkeleri tarıyoruz. Şu anda kurumların bazıları bunu yapıyor, bizde önderlik ve öncülük ediyoruz. Bunu  inşallah yürürlüğe koyduğumuz zaman en azından çalışanımızı ölçme konusunda bir adım atmış olacağız."

Eğitimin programının açılışına, Kumbuzoğlu'nun yanı sıra Trabzon Vali Vekili Şükrü Kara, Artvin Valisi Kemal Cirit, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile bazı üniversite rektörleri ve kurum amirleri katıldı.

27 Kasım tarihine kadar devam edecek olan eğitim programına, Trabzon, Ardahan, Erzurum, Artvin, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Ordu ve Tokat'tan yaklaşık 200 orta ve üst düzey kamu yöneticisi katılıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.