Trabzon

Fındık üreticilerinden "fiyat" protestosu

12:50 09 Şubat 2016
Fındık üreticilerinden "fiyat" protestosu

Karadeniz'in en önemli fındık ihracatçı firması olan bir şirketin Trabzon'daki merkezi önünde toplanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) üyesi bir grup, fındık fiyatlarındaki düşüşü protesto etmek için firma önüne siyah çelenk bıraktı.

Trabzon, Giresun, Ordu ve Artvin'den gelen ve aralarında TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan'ın da bulunduğu ziraat odaları yöneticileri ve meclis üyeleri, Trabzon'un Arsin ilçesinde toplandı.

Gruptakiler daha sonra Arsin Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) geçerek, Oltan Gıda önüne siyah çelenk bıraktı.

Hasan Kozoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TZOB'un çiftçinin temsilcisi ve anayasal bir meslek örgütü olduğunu belirterek, "Tek hedefimiz çiftçiyi korumaktır. Karadeniz'deki amacımız da fındık fiyatlarını düşürmeye yönelik haksız tavır, açıklama ve spekülatif girişimleri açığa çıkarmak, çiftçinin zarar etmesini önlemektir" dedi.

Fındığın önemli bir tarım ürünü olduğunu vurgulayan Kozoğlu, şöyle konuştu:

"Karadeniz'de 400 bin ailenin tarımıyla uğraştığı fındığın ülkeye 2,8 milyar dolar döviz kazandırdığı herkesin malumudur. Bugün ülkemizde 2,8 milyar dolar döviz kazandıran kaç ürün vardır? Bunu iyi görmek gerekir. Toplam gıda ve tarım ihracatının 6'da birini fındığın sağladığını kimse unutmasın. Herkes şunu iyi bilsin, fındığı üreten çiftçi olmadan fındıktan bahsedilemez. Üretici fındık üretmezse olmayan fındığın ticareti de ihracatı da olmaz, ne esnaf ne tüccar ne de ihracatçı kalır."

- "Fındıkta tekelleşmeye gidiş var"

Kozoğlu, fındıkta serbest piyasa şartları olmadığını ifade ederek, "Fındıkta alıcısı az, satıcısı yüz binlerce olan bir yapı ve tekelleşmeye gidiş vardır. Ülke için bu kadar önemli bir ürün, sayıları 400 bine ulaşan fındık üreticisi aileyle milyonlarca üreticimiz sahipsiz bırakılamaz, kaderleri bir kaç şirketin insafına terk edilemez. Yabancı şirketlerin amacı bellidir, piyasayı ele geçirmek, tekel olmak, daha sonra fiyatı istediği gibi belirlemek. Emanete bırakılan fındığı piyasaya sürdüren, emanete ihanet eden bu şirketlerin güvenilir olmadığı açıktır" diye konuştu.

Bu şirketlerin tekel olmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Kozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çiftçimizin emanete bıraktığı fındığı bile satıp piyasa fiyatını yönlendirmeye, düşürmeye çalışanlar asla başarılı olamayacak. Bu oyuna tüm Karadeniz karşı koyacaktır. Birlikte hareket edilmezse ne çiftçi ne esnaf ne de tüccar kalır. Olan sadece çiftçiye olmaz, esnaf da tüccar da batar. Fındıkta oynanan oyun ortadadır, daha işin başında rekolte oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler karşılarında her zaman çiftçinin temsilcisi ziraat odalarını bulacaktır. Bu oyunu birlik içinde bozacağız. Bu oyunu bozarken devletin de arkamızda olduğunu bilmemiz gerekir."

- "TMO fındık piyasasına müdahale etmeli"

Kozoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in kendilerine fındık fiyatlarının düşmesi halinde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) muhakkak suretle uygun fiyatla 50 bin tonun üzerinde fındık alarak piyasaya gireceği sözünü verdiğini savunarak, "TMO'nun 50 bin ton fındık alacağı sözü yerine getirilmelidir. Oynanan oyunlarla kilogramı 10 liranın altına düşen fındık fiyatı, TMO'nun da müdahalesiyle yeniden 15 liraya çıkarılmalıdır" dedi.

Esnaf, ticaret odaları, borsalar ve ziraat odalarının da TMO'nun devreye girmesini istediğini belirten Kozoğlu, "Üretici de 20 lira olan iç fındığın marketlerde 53 liraya satıldığını bilinmektedir. Fındıkta üreticiden tüketiciye yüzde 160 civarında bir artış var, bunun kabulü mümkün değil. Üretici yeterince kazanamazken tüketicinin de makul fiyatlarla fındık tüketemediği ortadadır. Bu çarpıklık giderilmeli, tekel halini almış piyasa yeniden düzenlenmelidir. Kazan kazan anlayışı ile hem üretici hemde tüketici kazanmalıdır" şeklinde konuştu.

Gruptakiler daha sonra dağıldı. Protesto sebebiyle polis ekipleri de çevrede önlem aldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.