Trabzon

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Albayrak:

14:43 27 Nisan 2016
Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Albayrak:

Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir an önce rekolte tespitini gerçekçi yöntemlerle harmanda yaptırarak, üretici aleyhine olan bugünkü yapıyı ortadan kaldırmalıdır." dedi.

Albayrak, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, 2015 yılı rekolte tahminlerine ilişkin her kurumun farklı rakamlar açıkladığını belirterek, "En yüksek rekolteyi tedarikçi temsilcileri 733 bin ton olarak açıklayarak, 'fındıkta bu yıl rekolte fazla' mesajını verdi. Üreticinin sırtından geçinen rekolte açıklayacak, üretici de bundan yararlanacak. Buna ancak gülünür." diye konuştu.

Fındık harmana gelene kadar kilo riski taşıdığına dikkati çeken Albayrak, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı karanfil sayımını kaldırarak doğru bir adım attı. Sırada çotanak sayımının kaldırılması olmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir an önce rekolte tespitini gerçekçi yöntemlerle harmanda yaptırarak, üretici aleyhine olan bugünkü yapıyı ortadan kaldırmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, fındık alım fiyatının 2015'te 12 liradan açıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Buna rağmen bir kısım üretici fiyatı yeterli görmeyerek, mahsulünü satma yerine tedarikçiye emanete verdi. Böylece adeta ayağına kurşun sıkmış, tedarikçilerin ekmeğine yağ sürmüş oldu. Bugünkü tablonun oluşmasının yolunu açmış, fiyatların 7 lira 70 kuruşa düşmesinin nedenlerinden biri olmuştur. Yağma ve talan piyasasına direnerek fındığını pazara indirmeyen üreticinin devletten beklentileri ortaya çıkmıştır. Piyasaya sürülmeyen mahsulü devletin, Bakanlığın belirleyeceği, üreticinin beklentilerini karşılaşacak taban fiyattan alması beklenmektedir."

Gerçek çözümün, Fındık Tarım Satış Kooperatifi'nin yeniden yapılandırılmasına bağlı olduğunu savunan Albayrak, "Tüm üreticilerin güven duyacağı bir yapı oluşturularak kongreler yapılmalı. Sektörde tek belirleyici konuma getirilerek, yerli ve yabancı tekellerin etkisinin ortadan kaldırılması gerektiğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.