Trabzon

Karadeniz'in en büyük kitap fuarı Trabzon'da açıldı

17:32 29 Nisan 2016
Karadeniz'in en büyük kitap fuarı Trabzon'da açıldı

Karadeniz'in en büyük kitap fuarı "Trabzon Kitap Günleri"nin üçüncüsü, 100 yayınevinin katılımıyla açıldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesince organize edilen fuarın açılış töreni, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi önünde yapıldı.

Vali Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın gösterisiyle başlayan törende, Trabzon'un sanat ve kültür alanlarında önemli kişiler yetiştirdiğini söyledi.

Trabzon'un "okuyan bir şehir" olduğunu belirten Öz, "Medeniyetin izlerini bugüne çok iyi taşıyan ve yarınlara taşıma kararlılığında olan bir şehir. Bundan dolayıdır ki kültür ve sanat etkinliklerimize çok büyük değer veriyoruz." dedi.

Türkiye'nin terörle mücadele anlamında çok ciddi gayret içinde bulunduğuna dikkati çeken Öz, şöyle devam etti:

"Bir yandan da Azerbaycan'da geçmişte yaşanan katliamlar ve işgaller bugün de yeniden uyandırılmak isteniyor. Bu iki ülkenin, diğer Türk ve İslam dünyasının birlik, beraberlik ve barış içinde hep beraber hareket etmeye ihtiyacı var. Türkiye Cumhuriyeti bugünlerde, bu anlamda büyük bir mesafe katediyor ve katettiğimiz mesafe birilerini rahatsız ediyor. Birilerini rahatsız etse de etmese de kararlılıkla yarınlara, birlik ve beraberlik içinde, dostlarımızla, kardeşlerimizle emin adımlarla yürüyeceğiz. Bu yürüyüşü yaparken de kültür ve sanat etkinliklerimize, edebiyatımıza, kitabımıza her şeyimize sahip çıkmamız gerekiyor."

- "Dosta, düşmana mesaj veren bir ilişkimiz var"

Etkinliğe yazar olarak davet edilen Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise konuşmasına "Azerbaycan diyarından, Köroğlu'nun nigarından size selam, size selam getirmişem." sözleriyle başladı.

Vatan mücadelesinde şehit olanları rahmetle andığını ifade eden Paşayeva, vatan mücadelesine katılan çok sayıda Trabzonlunun Azerbaycan topraklarında uyuduğunu söyledi.

Paşayeva, Azerbaycan ve Türkiye'nin bir millet, iki kardeş devlet olarak ilişkisini sürdürdüğünü vurgulayarak, "Her konuda kalkınan bir ilişkimiz var. Dosta, düşmana mesaj veren bir ilişkimiz var. Cumhurbaşkanlarımızdan devletimizin yetkilerine, insanımıza kadar birbirimize sahip bir ruh içinde ilişkimiz var. Bu yüzden daha da güçleneceğiz." diye konuştu.

"Vatanımızın bu parçasında terörle mücadelede şehit veriyoruz. Aynı zamanda vatanımızın o tarafında Azerbaycan'da da işgal olunmuş topraklarımızın azatlığı uğruna insanlarımızı şehit veriyoruz." ifadelerini kullanan Paşayeva, şunları kaydetti:

"Böyle değerli şehitlerimiz var oldukça, 'Bu vatanı böldürmeyiz, parçalanmasına izin vermeyiz, işgalde uzun müddet kalmasına izin vermeyiz' diyen bir ruh oldukça kimse bize bir şey yapamaz. İnşallah Allah'ın yardımıyla birlik ve beraberlik içinde vatanımızı bölüp parçalamak isteyenlere gereken cevabı veririz. Ne böldürürüz, ne parçalatırız, gerekirse hepimiz gelir canımızı veririz. O terör örgütlerine ve işgalcilere karşı da beraber mücadelemizi vereceğiz."

Yeni bir Çanakkale sürecinden geçildiğini ve yeni oyunlar oynandığını belirten Paşayeva, "Bu büyük oyunları biz bozarız. Nasıl Çanakkale'de bozduysak, nasıl Azerbaycan'da 1918'de bozduysak ve hakkımız olanı aldıysak bugün de oyunları bozup, daha güçlü şekilde geleceğimize yürüyeceğimize inanıyorum. Trabzon'daki bu ruhun bütün vatan topraklarında olduğunu biliyoruz." dedi.

Hocalı katliamında hayatını kaybedenler anısına Trabzon'da hatıra ormanı oluşturulmasının planlandığını anlatan Paşayeva, ilgililere teşekkür etti.

- "Trabzon'umuz kaba kuvvetin, zorbalığın şehri değil"

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise etkinliğin bu yıl 8 Mayıs'a kadar süreceğini söyledi.

Fuarda, ulusal ve yerel bazda tanınan pek çok yazarın söyleşi ve imza programlarının yer alacağını vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Tarih, uygarlık, kültür ve sanat kenti Trabzon, önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapacak. Karadeniz'in en büyük kitap fuarıyla büyük bir kültür şöleni yaşayacağız." diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, Bosna Hersek ve Azerbaycan'dan da olmak üzere 80 yazarın katılacağı fuara, öğrencilerin okullardan ücretsiz taşınacağını bildirdi.

Yayınevlerini ve yazarları halkla buluşturmayı önemsediklerine işaret eden Gümrükçüoğlu, bu faaliyetle kültüre, sanata, edebiyata ilgiyi artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

"Trabzon'umuz kaba kuvvetin, zorbalığın şehri değil ve böyle olmadığını da bu güzel etkinlikle en iyi şekilde bütün bölgeye, ülkeye ve dünyaya göstermekten seviniyoruz" değerlendirmesinde bulunan Gümrükçüoğlu, "Trabzon'umuz, 5 bin yıllık medeniyetler zincirinin, kültürün, edebiyatın, sanatın, insan sevgisi ve uygarlığın şehri olduğunu bu güzel etkinlikle göstermiştir." dedi.

Daha sonra Öz, Gümrükçüoğlu, Paşayeva, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ile diğer protokol üyeleri, kurdele keserek 100 yayınevinin katıldığı fuarın açılışını yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.