Trabzon

Avrupa Obezite Günü

18:31 21 Mayıs 2016
Avrupa Obezite Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, obezitenin 21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, obezitenin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını belirtti.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20'sini, kadınlarda ise yüzde 25-30'unu yağ dokusunun oluşturduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Erkeklerde bu oranın yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30'un üzerine çıkması durumunda obezite söz konusudur. Obeziteyi belirlemek için Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması kullanılmakta ve genellikle Beden Kitle İndeksi esas alınmaktadır. İnsan ömrünün çok uzun olmadığı dönemlerde obezite güç, refah ve sağlık göstergesi iken günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık, halk sağlığı problemi olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Dünyada fazla kiloluluğun ve obezitenin sıklığı giderek artmakta olup obezite sıklığı 1980'den beri iki katından daha fazla artmıştır. Obezite, 21. yüzyılın küresel boyutta en önemli halk sağlığı sorunudur. Dünyada hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite her geçen gün artış göstermektedir."

Hamzaoğlu, 2010 yılında Sağlık Bakanlığınca yapılan, "Türkiye, Beslenme ve Sağlık Araştırması"na göre Türkiye'de obezite sıklığının 30.3 olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Kadın nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ı, erkek nüfusunun yüzde 20'si obezdir. Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve adolesan (ergen) döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre, yeterli-dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir."

Maddi ve manevi kayıpları önlemenin en önemli yolunun obeziteyi önlemek olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, "Bu amaçla obezite ile mücadele, anne karnından başlayarak hayatın sonuna kadar sürdürülmesi gereken bir zorunluluktur. Bu nedenle günlük yeme alışkanlıklarının sağlıklı yöne kaydırılması, fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi ve diğer sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması gerek obeziteyi önleme gerekse tedavide önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak yeterli, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin yaşam biçimi haline getirilmesini önerdiklerini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.