Trabzon

KTÜ'den girişimciliğe destek

12:22 22 Mayıs 2016
KTÜ'den girişimciliğe destek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, "Genç insan kaynağımızın bölgesel ve ulusal ekonomiye katılımının sağlanması amacı ile TÜBİTAK destekli KTÜ Girişimcilik Kampüsü Projesi'ni hayata geçirdik. Halen devam eden bu proje ile 630 öğrencimiz ve 45 akademisyenimize girişimcilik ve iş planı hazırlama eğitimleri veriliyor." dedi.

Prof. Dr. Baykal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, girişimciliğin günümüz kalkınma stratejileri içinde çok önemli hale geldiğini belirterek, "Kalkınma için girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek gerekmektedir. KOBİ'lerimizin, küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabete ayak uydurabilmesi, yeterli sermayeye sahip olabilmesi ve yenilikçi projeler üretebilmesi noktasında güçlendirilmeye ihtiyaçları var." diye konuştu.

KTÜ'nün, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında gerek 10. Kalkınma Planı gerekse Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı'na yönelik son yıllarda birçok somut adım attığını vurgulayan Baykal, "Öncelikle araştırmacı, yenilikçi ve verimli beşeri sermaye oluşturulmasına yönelik gerek lisans gerekse lisansüstü ders müfredatlarına girişimci ve yenilikçi dersler ekledik. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin girişimcilik ve yenilikçilik algısının geliştirilmesini hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Baykal, KTÜ'nün girişimci ve yenilikçi üniversite tanımına uygun eğitim ve kurumsal sisteminin yapılandırılması için çalıştıklarını da anlatarak, şöyle devam etti:

"Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde bölgemizdeki kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmaların artırılması için mücadele veriyoruz. Genç insan kaynağımızın bölgesel ve ulusal ekonomiye katılımının sağlanması amacı ile TÜBİTAK destekli KTÜ Girişimcilik Kampüsü Projesi'ni hayata geçirdik. Halen devam eden bu proje ile 630 öğrencimiz ve 45 akademisyenimize girişimcilik ve iş planı hazırlama eğitimleri veriliyor. Böylece, girişimci ve yenilikçi fikirlerin değişik destek türleri ile hayata geçirilmesi sağlanacak. 2014 yılında kurduğumuz KTÜ Teknoloji Transfer Ofisi, Türkiye'de TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim Uygulayıcı Kuruluş yetkisi alan 17 kurumdan biridir. Proje kapsamında nitelikli iş planı ve modelleri oluşturma amacına yönelik olarak iş fikri sahiplerine tanıtım ve bilgilendirme, iş fikri başvurularının alınması, değerlendirilmesi, iş planı hazırlama desteği verilmesi gibi hizmetler sunulmaktadır."

Rektör Baykal, 10. Kalkınma Planı'nın, girişimcilik ve KOBİ'ler başlığı altındaki politikalarından birinin de bireylerin ekonomik ve sosyal refaha katkılarını artırmak üzere kooperatifleşme faaliyetlerine katılmalarının teşvik edilmesi olduğunu anımsatarak, "Bu bağlamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yaptığımız işbirliği protokolü kapsamında son 2 yılda 300'ün üzerinde lisans öğrencimiz kooperatifçilik eğitimlerini tamamlayarak tam donanımlı olarak sahaya çıktılar." ifadesini kullandı.

Trabzon ve bölgede kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için Trabzon Çalışma ve İş Kurumu ile birçok işbirliği protokolü yaptıklarına dikkati çeken Baykal, şunları kaydetti:

"KOSGEB Trabzon Hizmet Müdürlüğü'nün de katkıları ile 600'e yakın adayın eğitimleri uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Son yıllarda üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz yeni birimlerin çalışmaları, TÜBİTAK tarafından destek gören projeler, girişimci ve yenilikçi üniversite adına attığımız adımların bir sonucu olarak KTÜ, her yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan puanlara göre, 2012 yılında 2,1 olan girişimcilik ve yenilikçilik kültürü puanını, 2015 yılında 3,5 kat artırarak 7,1 puana yükseltmiştir. Hedefimiz bu alanda 15 tam puandır. Üniversite olarak girişimcilik kültürünü geliştirmek için yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.