Trabzon

"Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl" konferansı

20:16 23 Mayıs 2016
"Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl" konferansı

Birinci Dünya Savaşı sırasında görev yapan, Osmanlı İmparatorluğu'nun Cidde'deki son valisi İbrahim Paşa'nın torunu olan ve ''Hocaların Hocası" olarak tanınan 91 yaşındaki Prof. Dr. Zeyyat Hatipoğlu, "Sıra dışı bir iktisat hayali peşinde 74 yıl" konferansı verdi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen konferansta konuşan Prof. Dr. Hatipoğlu, 1930'lu yıllarda Türkiye'de kişi başına milli gelirin 700 dolar olduğunu, bu rakamın şuanda ise 9 bin dolar civarına yükseldiğini söyledi.

O yıllarda fakirliği çok iyi bildiğini anlatan Prof. Dr. Hatipoğlu, "Türkiye o zamandan beri inanılmaz bir şekilde gelişmiştir. Ülkede çok ciddi bir gelişme olmuştur ama, çok ciddi sıkıntılı günler de geçirmiştir." dedi.

Türkiye ekonomisinin sıra dışı tahlili konusunda bir kitap yazdığını belirten Hatipoğlu, "Orada şunu gördüm ki Türkiye ekonomisinin 1950 ile 1975 arasındaki büyümesi yüzde 6 değil, yüzde 4'dür. 'Bundan sonraki 30 seneki büyümede yüzde 4 olacaktır' dedim. Türkiye ondan sonraki 30 sene yüzde 4 büyümüştür. O yıllarda devlet planlama teşkilatı yüzde 8 büyüme diye Türkiye ekonomisini zorluyordu. Böylece Türkiye ekonomisi batağa girmişti. Ben bu batağa gidişi görerek kitabımı yazmıştım." diye konuştu.

-"Türkiye yüzde 4 değil, yüzde 8 büyüdü"

Prof. Dr. Hatipoğlu, Türkiye'nin 2002 ile 2013 yılları arasındaki ekonomik gelişimiyle ilgili olarak da, "Türkiye bütün dünyanın kullandığı yöntemi kullanıyor. Şuanda bütün hesaplarda öyle gösteriyor ama Türkiye yüzde 4 büyümedi. Türkiye gerçekten o yıllarda yüzde 8 büyüdü. Türkiye'nin o yıllarda böyle büyümesi Türkiye tarihinde yoktur. Çünkü bizim cari açığımız vardır ve o cari açık bizi yüzde 8 büyütmüştür. Ama artık bunun sonu gelmiştir ve o cari açığı küçültmek gerekir." değerlendirmesinde bulundu.
Konferansa, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, eski bakanlardan Faruk Nafız Özak, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda iş adamı katıldı.

Konferansın ardından Trabzon Valisi Öz, Prof. Dr. Hatipoğlu'na teşekkür belgesi sundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.