Trabzon

Binlerce kişinin geçtiği sokağa kırlangıçlar yuva yaptı

11:32 29 Haziran 2016
Binlerce kişinin geçtiği sokağa kırlangıçlar yuva yaptı

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Trabzon'da 4 yıl önce bir iş hanının kapısının üzerine yuva yapan kırlangıçlar, aradan geçen zamana rağmen her yıl uğradıkları yuvada beslendikten sonra yeniden göç ediyor.

Kentin en işlek alanlarının başında gelen Uzunsokak, alışveriş merkezleri, restoranlar ve çeşitli iş yerlerinin olması nedeniyle günde binlerce insanı ağırlıyor. Buradaki bir iş hanının giriş kapısının üzerine çamur, taş ve samanlardan yuva yapan kırlangıçlar, çevrede bulunan esnaf ve vatandaşların da dikkatini çekiyor.

Yoldan geçerken kırlangıç yuvasını fark eden vatandaşlar, cep telefonlarıyla kırlangıçların fotoğraf ve görüntüsünü çekiyor.

Kuşların yuva yaptığı iş hanı girişinde büfe işleten Ethem Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırlangıç yuvasının 4 yıldır iş hanının giriş kapısında olduğunu söyledi.

Kırlangıçların her yıl gelerek ilk önce yuvalarını kontrol ettiğini, daha sonra da yuvaya yerleştiğini anlatan Yavuz, "Yerleştikten kısa bir süre sonra da yumurtladıklarını görüyoruz. Göç mevsimi geldiğinde de ayrılıyorlar. Bu her sene böyle devam ediyor. Artık insanların da dikkatini çekmeye başladılar." dedi.

- "Kendilerini güvende hissediyorlar"

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şadan Başkaya, kırlangıçların insanların kendilerine zarar vermediğini anladıkları için böylesine kalabalık bir ortama yuva yaptıklarını söyledi.

Yuvalarına karşı başka hayvanlardan gelebilecek saldırı olmadığı için kendilerini güvende hissettiklerine dikkati çeken Başkaya, şunları kaydetti:

"Yeterli besin ve su bulabildikleri takdirde binlerce kilometreden aynı yere geri gelirler. Bir yaban hayvanının bir yerde yaşayabilmesi için su, besin, sığınak ve bunları barındıran özel alana ihtiyacı vardır. Burada belli ki su ve besin bulabiliyorlar ve yuvaları var. Düşman diğer yerlere göre çok daha az. Zira yuvaya dadanan yılan, sansar, saksağan veya atmaca yok. Bu nedenle kendilerini daha da güvenli hissediyorlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.