Trabzon

30 Ağustos Zafer Bayramı

13:12 30 Ağustos 2016
30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Doğu Karadeniz'de törenler düzenlendi.

Trabzon'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla valilik önündeki Atatürk anıtında düzenlenen törene, Vali Yücel Yavuz, AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Garnizon Komutanı Albay Okçin Akşit, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başlayan tören, Trabzon Büyükşehir Belediyesi bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk bayrağının göndere çekilmesiyle devam etti.

Vali Yavuz, törende şeref defterini imzalayarak tebrikleri kabul etti.

Tebriklerin ardından beraberindeki Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı ile vatandaşların bayramını da kutlayan Yavuz, vatandaşlara hitaben yaptığı açıklamada, büyük zaferin 94. yıldönümünü birlik ve beraberlik duyguları içerisinde kutlamanın onur ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

Yavuz, her gelişme ve ilerleme ortaya çıktığında engel konulan senaryoların yaşandığını belirterek şöyle devam etti:

"21. yüzyılda sınırların kalktığı, artık iletişimin en üst seviyede olduğu bu yüzyılda dahi olmaz denilen, insan haklarının kabul etmediği vahşetin sergilendiği senaryoları izliyorduk. Suriye, Arap Yarımadası, Irak, Mısır, o bölgede müthiş bir senaryo uygulanıyordu. Bütün bu gelişmeler çerçevesinde mazlum milletlerin başvurduğu tek adres olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti, mahsusen Suriyeli kardeşlerimize açtığı kapı ve bu mazlum milletlere olan muhabbeti ve onlara kol kanat germesi ve bunun devamında yıllardır kendi içimizde sinsi bir şekilde bütün hücrelerimize sirayet eden ve Fethullahçı Terör Örgütü denilen dünyanın belki de gördüğü en sinsi, en hain örgütün, asker üniformasını giymiş, kendisini kiraya vermiş ve satılığa çıkarmış olan asker üniformalı bazı subay ve astsubayların da desteğiyle kalkıştığı 15 Temmuz darbe girişimini maalesef millet olarak yaşadık."

Milletin 15 Temmuz gecesi meydanlara çıktığını da hatırlatan Yavuz, şunları aktardı:

"Bu millet hiçbir talimat, uyarı veya tatbikat dahi gerektirmeksizin meydanlara çıktı ve dedi ki 'Ne kadar sinsi, kahpe olursan ol', bu milletin dişinden tırnağından artırarak, mili savunmamızı sağlasın diye alıp teslim ettiği o helikopterlerle, uçaklarla, o zırhlı araçlarla masum insanların devletin en önemli kurumları olan Türkiye Büyük Millet Meclisimize ve her şeyimizin sembolü Cumhurbaşkanlığı külliyesine yapılan o alçakça saldırıya Türk milleti gözünü kırpmadan dik duruşunu sergiledi. Meydanlara indi ve yaklaşık 25'e yakın sivil vatandaşımız gözünü kırpmadan canını feda etti. 2 bin 500'e yakın yaralı vatandaşımız yine aynı duyarlılıkla meydanlarda oldu ve dünyaya bir defa daha şunu söyledik. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devletimizin üst kademesine yönelik bütün saldırıları biz püskürtürüz."

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası mücadelenin devam ettiğine işaret eden Yavuz, "Fethullahçı Terör Örgütü denilen ve artık dünyanın da yoğun diplomasi trafiği ile kabul ettiği bu kahpe örgüte karşı devletimizin tüm organları, özel sektör de dahil olmak üzere temizlenecek. 15 Temmuz ve öncesi diye bir sayfa açıyoruz. 15 Temmuz'dan sonra bu millet 'Bize bizden başka dost yoktur' bunu anladı. Biz kendi öz kaynaklarımızla, dirayetimizle dünyaya örnek olmaya, adaleti, bağımsızlığı, iyiliği, merhameti anlatmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Kutlamalar, geçit töreni ile sona erdi.

- Rize

Rize'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlenen törenle başladı.

Anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. CHP Rize il teşkilatının ise anıta çelenk bırakmasının ardından tören alanından ayrıldığı görüldü.

Günün anlamına ilişkin konuşmaların ardından Vali Erdoğan Bektaş, vatandaş, asker ve polisleri selamlayarak bayramlarını kutladı.

Bektaş, yaklaşık 2 ay önce Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında, teröristlerce düzenlenen silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Emrah Aytemiz'in babasına "şehadet beraatı" verdi.

Vali Bektaş, şehidin babası Hasan Akın, annesi Filiz ve kardeşi Meltem Aytemiz'e sabır ve başsağlığı diledi. İl Garnizon Komutanı Albay Semih Coşkun da aileye plaket takdim etti.

Programa katılan Rize Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibi "15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimizi Saygıyla anıyoruz" yazılı pankart taşıdı.

Etkinliklerin ardından program tören geçişi ile sona erdi.

Törenin ardından açıklamada bulunan şehit Emrah Aytemiz'in annesi Filiz Aytemiz, oğlunu çok özlediğini, üzgün olduğunu ama asla pes etmediğini belirtti.

Sabretmeye çalıştığını ve bütün askerlerin kendi oğlu olduğunu ifade eden Filiz Aytemiz, "Allah bütün askerleri korusun. Hep duamız, dualarım onlarla birlikte. Allah onlara kolaylık versin. Onlar benim oğlum. Benim oğlum gitti, şimdi onlar benim oğlum. Elimizden gelen dua. Ben de onlar için bunu yapıyorum." dedi.

- Artvin

Artvin'de ise törenler valilik önündeki Atatürk anıtına çelenk sunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Üsteğmen Ferhat Özdağ, 30 Ağustos'un Türk'ün gücünün ne demek olduğunun bir kez daha kanıtlandığı bir tarih olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Bu zafer, yüce Türk ulusunun bütün dünya devletlerinin 'Tükendi' dediği bir anda, vatanın işgali karşısında şahlandığı, yurdun her köşesinden ordusuna katılan kahraman evlatlarıyla sımsıkı kenetlenerek hürriyet ve istiklali için giriştiği milli mücadelede, Türk birlik ve beraberliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin neleri yapmaya muktedir olduğunu gösterdiği eşsiz bir zaferdir."

Buradaki törenin ardından Vali Muhterem İnce, makamında Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Kılıç ve CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile tebrikleri kabul etti.

- Bayburt

Bayburt'ta, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene Vali İsmail Ustaoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İbrahim Ayhan Vural, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, kamu kurum müdürleri, siyasi parti ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Günün anlam ve önemine işaret eden bir konuşma yapan Topçu Yüzbaşı Önder Taş, 30 Ağustos'un Türk ulusunun ve onun bağrından çıkan kahraman Türk ordusunun ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde omuz omuza vererek yaptığı var olma mücadelesinde destansı bir zaferle çıkış günü olduğunu söyledi.

Taş, bu zaferle Türk ordusunun milletiyle beraber 'Türk esir edilemez ve Anadolu işgal edilemez' mesajı da vererek, Türk'ün gücünün ne demek olduğunu bir kez daha kanıtladığını, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere unutulmayacak bir ders de verdiğini bildirdi.

Tören, şiir okunmasıyla sona erdi.

- Giresun

Giresun'da, "30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü" dolayısıyla tören yapıldı.

Valilik bahçesindeki törende, Vali Hasan Karahan, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hakan Saraç ve Belediye Başkanı Kerim Aksu, Atatürk anıtına çelenk bıraktı, vatandaşların bayramını kutladı.

Törende öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı, şiir okudu.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla düzenlenen tören, Giresun Valisi Hasan Karahan'ın makamında tebrikleri kabulünün ardından tamamlandı.

- Gümüşhane

Gümüşhane’de, Hükümet Konağı önündeki Atatürk anıtına Vali Okay Memiş, Garnizon Komutanı Vekili Jandarma Yarbay Semih Bulut, Belediye Başkanı Ercan Çimen’in çelenk sunmasıyla başlayan kutlama programında, daha sonra Valilik makamında tebriklerin kabul edildi.

Atatürk anıtı önündeki törende konuşan Jandarma Üsteğmen Güneş Eliş, Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşmasıyla ülke sürekli işgal altına tutulmak, insanlarımızın esaret bulundurulmak istendiğini söyledi.

Tarih boyunca hür ve bağımsız bir şekilde varlığını devam ettiren Türk milletinin bunu asla kabul etmediğini ifade eden Eliş, “Büyük önder Atatürk’ün önderliğinde verdiği bağımsızlık mücadelesini yüz binlerce şehit vererek kazanmasını bilmiştir” dedi.

15 Temmuz'daki darbe girişiminde birliğe ve bağımsızlığa kasteden düşmanların sadece dış güçler olmadığının görüldüğünü ifade eden Eliş, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yuvalanan illegal çete mensubu terörist hainlerin darbe girişimleri, her ne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde başlatılmış olsa da bunu yapmaya kalkışan hainlerin halkımızın peygamber olacağı olarak adlandırdığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatanını, milletini, bayrağını seven ezici çocukluktaki mensuplarıyla kesinlikle hiçbir alakası yoktur. Bünyemizde ur haline gelen kendilerine emanet edilen ve düşmana karşı kullanılması için alınan silahları devletimize silah arkadaşlarına ve halkımıza karşı kullanmakta tereddüt etmeyen bu zilleti Türkiye Cumhuriyeti Devletine mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetlerine ve asil milletimize yaşatan alçaklar en ağır şekilde cezalandırılacaktır." diye konuştu.

Törenlere Vali Okay Memiş, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Semih Bulut, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversite Rektörü İhsan Günaydın, kamu kurum müdürleri, adli, askeri ve mülki erkan, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Ordu

Ordu'da, Altınordu ilçesindeki Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören, Vali İrfan Balkanlıoğlu'nun makamında tebrikleri kabulüyle sürdü.

Program kapsamında Ordu Lisesi önünde kutlama etkinlikleri yapıldı. Jandarma Üsteğmen Erol Taşçı, burada, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Halkoyunları gösterisinin sunulduğu programda öğrenciler şiir okudu. Etkinlik, tören geçişiyle sona erdi.

Programa, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Sedat Sarıkaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Adalet Komisyonu Başkanı Mesut Bilen, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, askeri erkan ile vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.