Trabzon

Palamutta "altın" sezon

11:08 28 Ekim 2016
Palamutta "altın" sezon

HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Denizlerde av yasağının kalktığı 1 Eylül tarihinden itibaren avlanmaya başlanılan palamut, bolluğu ve fiyatının düşük olması nedeniyle hem balıkçıları hem de vatandaşı sevindirdi.

Av yasağının kalkmasının ardından denize açılan Karadenizli balıkçıların tekneleri, sahile bol miktarda palamutla dönmeye devam ediyor. Palamutlar ilk olarak Trabzon Toptan Balık Hali'ne daha sonra da balık pazarına götürülüyor.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Ahmet Mutlu AA muhabirine, yaklaşık 2 aydır bol miktarda avlanan palamudun en son 2006 yılında bu kadar çok görüldüğüne işaret etti. Mutlu, "Mevsimler ve hava sıcaklıkları olması gibi gittiğinde balık da en verimli halde avlanabiliyor." dedi.

Balıkçıların genellikle Giresun ve Hopa arasında avlandığını ifade eden Mutlu, "Şu anda 4 liradan 8 liraya kadar palamut tezgahlarda satılıyor. 8 liradan satılan bir palamut ortalama 1 kilogram civarında. Vatandaşımız da bu sayede bütçesine göre evine balık götürebiliyor. İnşallah bu avın devamı olur. Hamsi de birkaç gündür avlanmaya başlandı, ancak hamsiyle ilgili konuşmak için henüz erken biraz daha beklememiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Palamutta bolluk devam ediyor"

20 yıldır balıkçılık yapan Turgay Memiş de geçmiş yıllarda çok az görülen palamudun bu sene bol ve bereketli olduğunu söyledi.

En son 2006 yılında bu derece bolluk yaşadıklarını anlatan Memiş, "O yıl palamut boldu, ancak şu anki kadar avlanma süresi uzamamıştı. Şu anda neredeyse üçüncü ayına gireceğiz ve aynı bolluk devam ediyor. Geçen sene neredeyse hiç olmayan palamut bu sene adeta altın yılını yaşıyor. Vatandaşlarımız da bu bolluğa ilgi gösteriyorlar. Ağırlıkları 350 gram ile 1,5 kilogram arasında değişen palamutları 4 ile 8 lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz." şeklinde konuştu.

Pazarda 15 yıldır balık satan Adem Şahin ise bugüne kadar bu derece bol palamuta rastlamadığını dile getirdi.

Şahin, palamudun av yasağı süresince iyi üremesinin bolluğu beraberinde getirdiğine işaret ederek, "İnşallah böyle devam eder de hem biz hem de vatandaş kazanır. Şu anda 7,5 liraya sattığımız palamudu kimi zaman 4 liraya verdiğimiz de oluyor. Geçen sene bu zamanlarda aynı palamudun fiyatı 15 ile 20 lira arasında değişiyordu. Bu yıl avın daha da bol olduğu günlerde kimi zaman 10 tane palamudun 20 liraya satıldığı oluyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.