Geç kalan minibüs dakikasına 10 TL ceza ödüyor

İstanbul'daki minibüslerin yaptığı kazaların nedeni aşırı hız mı?

Geç kalan minibüs dakikasına 10 TL ceza ödüyor
Geç kalan minibüs dakikasına 10 TL ceza ödüyor
GİRİŞ 09.07.2014 07:36 GÜNCELLEME 09.07.2014 07:37
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kaldırıma dalan minibüs önceki gün bir kişinin feci şekilde ölümüne neden oldu. Kazanın olduğu hattaki minibüsler zamana karşı yarışıyor. Kontrole geç varan bir minibüs arkadan gelen minibüse dakika başına 10 TL gecikme cezası ödüyor. Hız ve zamana endeksli sistem kazalara davetiye çıkarıyor.

İstanbul Maltepe’de önceki gün kaldırımda bekleyen bir kişinin can vermesinin ardından minibüsler yine tartışılmaya başlandı.  Türkiye’nin birçok yerinde aşırı hız yaptıkları ve araca çok yolcu aldıkları gerekçesiyle eleştirilen minibüslerin kontrol noktasında birçok sorun var. Ancak özellikle İstanbul’da minübüsçülerin kendi aralarında uyguladıkları bir ‘gizli tarife’ adeta ölüme davetiye çıkarıyor. Korkunç kazanın yaşandığı Maltepe’de, aynı hatta çalışan Gülsuyu, Esenkent ve Zümrütevler minibüslerinde uygulanan tarifenin detayları ise şöyle:

ZAMANLA YARIŞIYORLAR!

“Minibüsçülerin kendi aralarında belirlediği uygulama süre ve ceza kavramlarından oluşuyor. Sistem arkadan gelen minibüsün  yolcusunun önden giden tarafından kapılmasını engellemeyi hedefliyor. Duraktan çıkan minibüsün ilk kontrol noktasına ulaşması için 10 dakikası var. 10 dakikada kontrol noktasına ulaşamayan minibüs şoförü geç kaldığı her dakika için arkadan gelen ilk minibüsün şoförüne 10 TL ödüyor. Örneğin 5 dakika geç kalan bir şoför arkasındaki aracın soförüne 50 TL ödeme yapıyor. Bu uygulama sebebiyle şoförler bir yandan yolcu kapmak için, bir yandan da zamanında kontrol noktasına ulaşmak için savaşıyor. Yolcunun yoğun olduğu yerlerde oyalanan minübüs iki kontrol noktası arasını zamanında tamamlamak ve ceza ödememek için gaz pedalına yükleniyor.”

VATANDAŞ DA ŞİKAYETÇİ

Süreyi ve cezayı hatların yöneticileri belirliyor. Bu yöneticiler de minibüsçüler tarafından seçiliyor. Kararların yasal bir dayanağı veya yaptırımı yok. Aynı hat üzerinde sefer yapan minibüslerin hızından şikâyetçi olan vatandaşlar da birçok kez polise şikâyette bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söylüyor. Minibüslerin akşam ve sabah saatlerinde aşırı şekilde doldurulduğunu iddia eden vatandaşlar, “Minibüslere 30 kişi dolduruluyor. Muavinler kapı açıkken para topluyor. Bir de hız yapıyorlar. Başka bir toplu taşıma aracı olmadığı için bunları kullanmak zorunda kalıyoruz. Ne polis denetliyor, ne de başka bir kurum” dedi. Minibüs şoförleri ise iddiaların doğru olmadığını, her sektörde olduğu gibi aralarında ‘çürük elmaların’ yer aldığını ve onların temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Zamanlamayı kendileri belirliyor

Minibüslerde uygulanan zaman politikasının o hattın yöneticileri tarafından belirlendiğini ifade eden Kartal Şoförler Odası Başkanvekili Ali Osman Boran, “Vatandaş beklemesin diye bu uygulamaları destekledik. Ancak şoförler kontrol noktasına zamanında yetişebilmek için sürat yapıyor” dedi. 

Akbil ve kamera çözüm mü?

Büyükşehir belediyesi ile bir uygulama hazırlığı içinde oduklarını dile getiren Ali Boran, “İstanbul’daki her minibüse takip ve kamere sistemi yerleştirilecek. Minibüslerde de akbil kullanılacak. Eğer kamera daha önce yerleştirilseydi. Bu kazada şoförün tam olarak ne yaptığını görecektik” dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 10
  • METİN AKARSU 9 yıl önce Şikayet Et
    Hak ediyorlar ediyoruz.. Binmeyin kardeşim kullanmayın bu araçları, aç kalsınlar kendileri DEF olup giderler.
    Cevapla
  • musa kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    idareciler korkak... konuştuğum birkaç idareci minübüscülerden korkuyoruz, onlara bulaşmak istemiyoruz demişlerdi. 30 yıl maltepe de oturuyorum ve açıkcası tiksiniyorum minübüsçülerden..
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    tek çare bunları men etmek, gitsinler köylerle kasaba arasında çalışsınlar . trafiğin akışınıda bozuyorlar !
    Cevapla
  • Hüseyin Ada 9 yıl önce Şikayet Et
    Trafik kontrölü yok Türkiyede!. Iki hafta önce Istanbul (Bagcilar-Arnavutköyü-GOP) da idim. Kendim araba kulandim Almanyadan - Türkiye'ye kadar kac defa araba kulanmis olarak sunu diyebilirm al birni vur ötekine! 1. Kardesim kural bilen yok! Bu kesin! 2. Trafik polisi adi var kendi yok! (Arnavutköyun'den Sultanciftligine giden yolda koca koca Kamyonlarin yarisini izlemek her zaman mevcut. Yol üc seritli ama ücünü de kamyonlar Ferrari gibi kulaniyorlar. Bir tane Trafik Polisi görmek bir mucize gibi bisey!) 3. Söförler asabi. (Otobüs söförü Bagcilar meydanda beni soldan saga gecis icin kurali kulanmaksizin gecis yapip beni SIKISTIRdiktan sonra inip bide agiz münakasi yapiyordu. Sanki ben onun otarafa gececegini hisedecekmisim!) 4. Ehliyeti olmayan bile araba kiralayip veya baskasindan alarak kulaniyor. Kemer takan yok (Hepsi erkek kaza yapana dek) + Araba kulanirken telefonla konusan cok. Bu dört sey deyismeden Türkiyede böyle kazalarin olmasi normal! 2 * 2 = 4 eder
    Cevapla
  • Mehmet Emin 9 yıl önce Şikayet Et
    Minübüsçüler arkadan gelen minübüsün yolcusunu çalmak için ağır gidiyorlar, kendi tabirleri ile yatıyorlar. Bu hırsızlığı engellemek için süre konulmuş. Hırsız ruhlu minübüsçü bu sefer hem çalıp hem süreye yakalanmamaya çalışıyor. Böyle olunca durum ortada. Ankara'da Mavi Özel halk otobüsleri de aynıydı. Sonra GPS taktılar. Sorunu çözdüler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor