Tunceli

Nevruz Bayramı kutlamaları

13:55 21 Mart 2017
Nevruz Bayramı kutlamaları

Tunceli'de Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında ateş yakılıp üzerinden atlandı ve demir dövüldü.

Tunceli Valiliği ve Belediyesince organize edilen nevruz kutlamaları kapsamında Yeraltı Çarşısı üzerinde program düzenlendi.

Program, Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Salih Karataş ve Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek tarafından nevruz ateşinin yakması ve ateşin üzerinden atlanması, yumurta tokuşturulması ile başladı.

Programın açılışında konuşan Vali ve Belediye Başkan Vekili Osman Kaymak, nevruz kutlamalarının geniş bir coğrafyada kutlandığını söyledi.

Nevruz'un, Orta Doğu'da, Balkanlar'da ve Anadolu'da kutlanılan bir Türk geleneği olduğunu ifade eden Kaymak, şunları ifade etti:

"Bu nevruz programını İranlılar, Türkler, Kürtler, İslamiyet öncesinden beri kutlamaktadırlar. Hatta Ergenekon'dan çıkış destanına baktığımızda orada demirin eritilerek çıkılması da bunun yorumcular tarafından bir Türk geleneği olduğu söyleniyor. Bu tür tartışmalara girmek istemiyoruz ama bilinen bir gerçek var ki, bu coğrafyada kutlanan eski bir gelenek. Baharın gelişi, cemrenin suya, havaya, toprağa düşmesi ısınması nedeniyle bir sevinç, mutluluk bayramı olarak kutlanıyor. Şüphesiz bu nevruz bayramlarını bizler de gerçek manada bir bayram olarak kutlamak istiyoruz. Bu geleneğin gerçekten insanları birbirine kaynaştıran, yaklaştıran ve mutlulukları paylaşılan bir bayram olmasını istiyoruz. Bu bayramlar kinleri artırmamalı, ayrışmaya sebep olmamalı. Bu vesileyle buradayız ve bütün halkımızın, milletimizin nevruz bayramını kutluyorum."

Konuşmanın ardından Kaymak ile berberindekiler birlik, beraberlik, huzur ve ülke için güzel günler dileyerek örste demir dövdü.

Program, gün dolayısıyla yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi, halk oyunları, tekvando gösterisi, müzik dinletisi ve ikram ile sona erdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.