Tunceli

19 Eylül Gaziler Günü

11:49 19 Eylül 2017
19 Eylül Gaziler Günü

Tunceli'de, Gaziler Günü dolayısıyla tören düzenlendi.

Valilik önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Tunceli Muharip Gaziler Derneği Şube Başkanı Mehmet Arslan, törende yaptığı konuşmada, 19 Eylül Gaziler Günü'nü kutladi.

"Yüz sene önce haçlı ordusu hürriyetini bürünen emperyalist küresel güçler Türk’ün Anadolu'daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler." diyen Arslan, şöyle konuştu:

"Ülkemizi parçalamaya yönelik Sevr Anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmeye çalıştırlar. Bu maksatla Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından Sakarya Meydan Muharebesi’nde hezimete uğratılmıştı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir yıl sonra Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu zaferin anısına 19 Eylül 1921’de Sakarya Meydan Muharebesinin muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk milleti adına mareşal unvanı ve gazi rütbesini vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, milleti tarafından gazi unvanı verilen ilk askerdir."

Törene, Tunceli Valisi ve Belediye Başkanvekili Tuncay Sonel, Vali Yardımcısı Hasan Çiçek, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, gaziler, askeri erkan ve kurum amirleri katıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.