Sınır hattında alçak Rus oyunu

1994 yılındaki ateşkesten bu yana belli aralıklarla çatışmalar yaşanan Dağlık Karabağ’da Ruslar Ermenileri piyon olarak öne sürdü.

Sınır hattında alçak Rus oyunu
Sınır hattında alçak Rus oyunu
GİRİŞ 11.12.2015 09:35 GÜNCELLEME 11.12.2015 09:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerginliği gittikçe tırmandıran gelişmeler; dört gün önce sınır hattındaki çatışmalarla başladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarına göre; Ermenistan, sınır hattında saldırılar düzenlemiş, buna da Azerbaycan bir insansız hava aracını vurarak ve Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’daki askeri gücüne ağır kayıplar verdirerek cevap vermişti.

MİSİLLEME OLACAK

Dün de AFP’nin Ermenistan’ın Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre Azerbaycan ordusu 20 yılı aşkın bir süre sonra ilk kez Dağlık Karabağ’daki hedefleri tanklarla top ateşine tuttu. Bombardımanda bir asker de öldü. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan ise Ermenistan’ın Azerbaycan’daki yerleşimleri havan topuyla vurduğu şeklinde bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Dağlık Karabağ’daki ‘düşman’ hedeflerine misilleme yapılacağı ve bundan Ermenistan yönetiminin sorumlu olacağı söylendi. Ermenistan ile Azerbaycan arasında 1990’lı yıllarda Dağlık Karabağ bölgesinde büyük çatışmalar yaşanmış, 1994’te ateşkes ilan edilmiş olsa da tam bir anlaşmaya varılamamıştı. Bu yüzden belli aralıklarla çatışmalar sürüyor. Türkiye ile Rusya’nın yaşadığı jet krizinden sonra Ermenistan’ın Türkiye’ye desteğini açıklayan Azerbaycan’ı tahrik eden eylemlerde bulunması ve Rusya’nın Erivan’daki üssüne askeri güç yığması bölge dengelerini bilenlerce manidar bulunuyor.

ERMENİSTAN RUSYA'NIN MAŞASI

Sevil Nuriyeva - Analiz

Rusya Türkiye gerilimi Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarında da hareketlenmeye neden oldu. Ermenistan’ın tek başına hareket etmediği herkesçe bilinir. Rusya’nın Türkiye’ye uygulamaya gayret ettiği yaptırımlara Azerbaycan Türkiye ilişkilerinin pekişmesiyle cevap verilmesi Rusya’yı rahatsız etti. Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan sınırlarını ihlal etmesi de Azerbaycan tarafının silahlı yanıtına neden oldu. Ermenistan’ın, Rusya’nın arzusu üzerine bu yönle provokasyonlara maşa olması ilk değil.

Davutoğlu Aliyev görüşmesinin olumlu şekil alması, doğalgaz satışında indirime gidilmesi, TANAP projesinin süratlendirilmesine dair mutabakat sağlanması Rusya’nın sinirini oynatmış olmalı ki müttefiki Ermenistan’ı harekete geçirdi. Rusya, Dağlık Karabağ meselesinde oradaki işgalin devamına destek vererek hem Güney Kafkasya’da kendi varlığını koruyor hem de istikrarsızlığı sürekli hale getiriyor.

Ermenistan her zaman Moskova’dan gelen stratejilere göre tavır sergiler. Bu yüzden Türkiye Rusya gerginliği sırasında Karabağ’da silahlı çatışmaya gitmesi oldukça anlamlı. Rusyasız bunun mümkün olmadığını görmemiz lazım. Rusya kendince Azerbaycan’ı tehdit ediyor. Ne de olsa Rusya’nın temel politikası işgal. Önemli olan her turlu provakasyonlara hazır hamlelerin geliştirilmesi. Çünkü görünen o ki önümüzdeki günlerde de buna benzer durumlarla karşılaşacağız.

Kaynak: Star

YORUMLAR 6
  • aslan 8 yıl önce Şikayet Et
    azerbaycana dokunan türküyeye dokunmaktır eger azerbaycana bişey olursa ermenisdanda yok olur bunu iyi düşünsünler ruslar çok fazla olmaya başladı
    Cevapla
  • aslanmış 8 yıl önce Şikayet Et
    türkmenlere de dokundular ama bir şey olmadı sen neyin kafasını yaşıyorsun
    Cevapla
  • ercan t 8 yıl önce Şikayet Et
    uyanık olun, taviz yok. Teknolojiyi canlandırın. Askerinizi kullanın, en büyük sorun zayıflık, hükümete karşı olan muhalif kurmaylardır. İpleri sıkı tutun.
    Cevapla
  • diriliş islam 8 yıl önce Şikayet Et
    zaten piyonlar hdp pkk pyd ermeni devleti ve eseddir bunlar islama ve orda yaşayan halklara karşı bir truva atıdır.
    Cevapla
  • enes 8 yıl önce Şikayet Et
    allahım sen onlara aman verme kendi silahlarıyla kendileri yok olsun tez vakitte mevlam müslümanlar sana emanet canımız vatanımız milletimiz
    Cevapla
  • fatsalı 8 yıl önce Şikayet Et
    acilen azerbaycanı natoya alınması gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!