Komşu'dan doktor ithal edeceğiz

Ekonomik krizde binlerce doktoru işsiz kalan Yunanistan, geriden gelen asistanlara da iş bulamayınca Türkiye’ye fırsat doğdu.

Komşu'dan doktor ithal edeceğiz
Komşu'dan doktor ithal edeceğiz
GİRİŞ 29.07.2014 06:20 GÜNCELLEME 29.07.2014 09:51
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


Türkiye’nin doktor açığına yönelik düşünülen “ithal doktor” projesinin kamudaki ilk adımı, ekonomik sıkıntı yaşayan komşu ülke Yunanistan ile atılıyor. Böylece özel hastanelerde çalışma izni verilen yabancı doktorlara yeni düzenlemeyle kamuda çalışmanın da yolu açılacak. 20 bin uzman doktor açığını ithal doktorla kapatmayı planlayan Türkiye ilk etapta Yunanistan’dan 5 bin doktor getirmeyi düşünüyor.

ALMANYA YERİNE TÜRKİYE
Geçen hafta Yunanistan’a giden sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “YÖK ve Dışişleri ile görüşeceğiz. Yunanistan’da doktorlar uzmanlık eğitimi için uzun yıllar bekliyorlar. Biz bu doktorlara uzmanlık eğitimini Türkiye’deki üniversitelerde yaptırırsak hem asistan ihtiyacımızı karşılarız hem de gelecekte uzman doktor ihtiyacımıza çare olur. Bizim de 10 bin pratisyen hekim, 20 bin uzman hekime ihtiyacımız var” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun geçen hafta yaptığı Yunanistan gezisinde konu gündeme geldi. Türkiye’nin doktor açığının Yunanistan’dan ithal doktorla karşılanabileceğini dile getiren Bakan Müezzinoğlu, konuyu Dışişleri ve YÖK ile görüşeceklerini söyledi.
Yunanistan’da ciddi düzeyde hekim fazlası olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Almanya, yeni mezun olmuş 15 bin Yunanlı hekim ile 9 yıl çalışma şartıyla anlaşma yapmış. Yunanistan’ın tıp eğitim standardı yüksek. Yunanistan’ın Almanya yerine yüzünü Türkiye’ye çevirtmeliyiz. Gönül rahatlığı ile burada güçlü ihtisas yapabilecekleri alt yapı var. Bu çark dönerse hızla birbirini karşılar. Bizim üniversitelerimizde hocalar benden asistan istiyor. Her tarafta açığımız var. 10 ihtiyacı olana 3 veriyoruz. Özel sektöre büyüme diyoruz. Bir taraftan da Türkiye’yi bölgenin sağlık merkezi yapmak istiyoruz” dedi.

"10 BİN DOKTOR GELSE FAZLALIK OLMAZ"

YÖK ile çalışma yaparak projeyi hayata geçireceklerini belirten Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, “Uzman olunca özelden gelecek iş imkanlarıyla en az yarısı Türkiye’de kalmak isteyecektir. YÖK belki ilk etapta bin, sonraki yıllarda 2 bin, 3 bin kişi alabilir. Ya da topluca 5 bin kişiye imkân sağlayabiliriz. bugün bize 10 bin doktor gelse rahatsız olmayız, fazlalık olmaz. Sadece öncelikle buna imkan verecek yasal düzenlemeleri önümüzdeki günlerde yapacağız. İmkan sağlanınca niye Almanya’ya gitsinler, bize gelirler” dedi.

İHTİYAÇ İÇİN...

Yunanistan’da doktorların uzmanlık eğitimi için uzun yıllar beklediklerini belirten Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

“Biz bu doktorlara uzmanlık eğitimini Türkiye’deki üniversitelerde yaptırırsak hem şimdi asistan ihtiyacımızı karşılarız hem de gelecekte uzman doktor ihtiyacımıza çare olur. Bizim de 10 bin pratisyen hekim, 20 bin uzman hekime ihtiyacımız var. Üniversitede hocalar asistan bulamıyor.

Özel sektöre doktor olmadığı için ‘durun, büyümeyin’ diyoruz. Türkçe’yi de asistanlık eğitimleri sırasında öğrenebilirler. Uzman olunca özelden gelecek iş imkanlarıyla en az yarısı Türkiye’de kalmak isteyecektir. Yunanistan’da zaten iş potansiyeli yok.”

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 4
  • ESİN YALNIZ 9 yıl önce Şikayet Et
    Tıp Fakültesi kontenjanlarını neden kıstınız o zaman?. Doktor açığı varsa neden kontenjanları kıstınız. Çok saçma memleketin gençleri tıpa girmek için sürmenaj olsun ve kontenjan azlığı nedeniyle giremesin. sen git dışardan doktor getir.
    Cevapla
  • mehmet emin karcı 9 yıl önce Şikayet Et
    yunan doktorlara, önce bir Türkçe öğretiniz,. Bizim Türk doktorlarımıza yurt dışında doktorluk yapacaksa yabancı dil bilmeden yaptırırlar mı? acaba biz bu durumda nasıl bir intibak sağlarız bunu da lütfen planınıza koyunuz, nasıl olsa bizim görüş ve eleştirilerimizi kale almayacaksınız. bizim evlatlarımıza pozitif ayrımcılık isteriz amma velakin tam tersi olacağından korkarım. ha birde gelen doktorları en zor şartlarda bizim bile gitmek istemediğimiz yerlerde çalıştırabilecek misiniz.? Almanya'nın bizim Türk kardeşlerimize yaptığı gibi. yoksa onları krallar gibi karşılayıp baş tacı edeceksek bırakın başka çözümler bulalım, hemen hızlıca kontenjanları doğru belirleyelim ve doktor yetiştirmeye başlayalım. hiç iş yapmayacak bölümler yerine yarınlarımız için doğru hedefler belirleyelim. 2023 hedeflerimizde buna da satır başı açalım lütfen, bu bir milli dava haline getirelim.
    Cevapla
  • mehmet emin karcı 9 yıl önce Şikayet Et
    70 milyon nüfusta doktor açığı varsa planlama hatası var demektir, üniversiteler ne planı yapıyor Allah aşkına neye göre kontenjan belirliyorlar.. bu günün geleceğinden haberiniz yoktu galiba, nüfus artış hızı yeterli değil, ölçtük biçtik hesaplarımızı yaptık bu böyle giderse nüfus gücümüzü kaybederiz bu milli bir dava demekle olmuyormuş. yıllardır 3 çocuk yapın yok olmaz 4 olsun oda yetmez aslında 5 olacak, yetmez yapabildiğiniz kadar yapın diyerek halkı yönlendirdiğiniz gibi, bu doktor açığı konusunda da aynı hassasiyeti gösterseydiniz bu gün can düşmanımız dan birde övünerek doktor ithal etmezdik, ben şahsen dün canıma kast etmiş bir insana sağlığımı emanet etmem. birde milli dava böylemi oluyormuş. aynı durumda kalsa acaba Yunanlı bize kapılarını böyle açarmıydı ben açacağına kesinlikle inanmıyorum. su uyur düşman uyumaz, bu gün zorda olduklarından bize şirin şirin görüneceklerdir, karşı kıyıya geçince de akrep misali ne yapayım huyum kurusun der geçerler.
    Cevapla
  • Delibardak 9 yıl önce Şikayet Et
    diğer Türki cumhuriyetlerden de gelsin doktorlar , dil sorunu da yok hem . Azeri , Tatar , ahıska Türkleri , Kırgız ve Özbekler diğerleri oralardan da ithal doktor gelsin hemşire lerde gelsin TÜM MİLLET DESTEKLİYOR , İTHAL DOKTOR VE HEMŞİRELERİ
    Cevapla