Büyükekşi, büyük rekoru Ağrı'da açıkladı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarını Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nda açıkladı.

Büyükekşi, büyük rekoru Ağrı'da açıkladı
Büyükekşi, büyük rekoru Ağrı'da açıkladı
GİRİŞ 01.09.2014 20:54 GÜNCELLEME 01.09.2014 21:00

TİM verilerine göre ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar oldu. Böylece, Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı mal ihracatına ulaşıldı. Verilere göre ilk 8 ayda ihracat yüzde 5.3 artışla 104 milyar 617 milyon dolar oldu. Türkiye'nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 3.5 artışla 157 milyar 107 milyon dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün İshakpaşa Sarayında düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin hem demokrasi anlamında, hem de siyasi ve ekonomik istikrarı koruma açısından son derece kritik bir dönemi başarıyla geride bıraktığını vurguladı. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ederek 12 yıldır Türkiye'ye sağladığı katkıların vizyoner liderliğiyle artarak devam edeceğine inandıklarını ifade eden Büyükekşi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu da kabinesiyle birlikte kutladı. 

Gelişime açık illere büyük katkısı olan yatırım teşvik sisteminde 6'ncı bölgesinde bulunan Ağrı'ya tüm iş adamlarını yatırım yapmaya davet eden Büyükekşi, Irak'a ihracatta normalleşme gözlendiğini vurguladı. IŞİD'in saldırıları sonrasında Irak'a ihracatta sıkıntılar yaşanmaya başlandığını anımsatan Büyükekşi, bu ülkeye ihracatın Haziran'da yüzde 21, Temmuz'da yüzde 46, Ağustos'ta ise yüzde 27 gerilediğini bildirdi. Irak'a Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapıldığına işaret eden Büyükekşi, mümkün olan diğer yollardan da Irak'a ihracata devam edildiğini belirtti. 

Ermenistan ile sınır kapısının bir an önce açılması ve ticaretin daha da canlanması gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

"Ticaret ilk önce komşularla yapılır. Sınır kapıları kapalı bir bölgede hem üretim hem de ihracat cılız kalır. Umuyoruz ki Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf biter, uzlaşma güçlenir ve Ermenistan sınır kapısı açılır. Biz bu anlamda komşuları ile barış içinde ticaret ve yatırım yapan bir Türkiye hayal ediyoruz. Türkiye bu bakış açısıyla meseleleri çözümlemeye ve engelleri aşmaya devam edecek. 1 Eylül Dünya Barış gününü bu vesileyle kutluyorum."

Türkiye ekonomisi ihracatın desteğiyle büyümeye devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi büyüme performansının gerçekleştirilmesine yönelik olarak bölgedeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen son derece iyimser beklenti içerisinde olduklarını bildirdi. Büyükekşi, "Bunun sonucunda da Türkiye'nin 2014 büyüme tahminleri yükseliyor. S&P Türkiye için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a, 2015 beklentisini ise yüzde 2,7'den yüzde 3'e yükseltti. Diğer taraftan Fitch 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,5'ten yüzde 2,7'ye çekti. İhracatçılarımızın yıl sonu büyüme beklentisi ise son anketimizde yüzde 4,0 olarak ortaya çıktı" diye konuştu.

KAYNAK: DHA