Türkiye'den Enerji Şartı revizyonuna destek

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'nin Enerji Şartı'yla alakalı ortak dilin oluşturulmasına sonuna kadar destek vereceğini açıkladı.

Türkiye'den Enerji Şartı revizyonuna destek
Türkiye'den Enerji Şartı revizyonuna destek
GİRİŞ 30.09.2014 12:05 GÜNCELLEME 30.09.2014 12:05

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak'ı bakanlıkta kabul etti.

Rusnak'ın, enerji sektörünün globalleşmesi ve ilişkilerin barışçıl olmasına yönelik ciddi katkıları olduğunu ifade eden Yıldız, 65 ülkede bu ortak dili tesis etmek için gayret gösterdiğini söyledi.

Yıldız, "Türkiye olarak Enerji Şartı'yla alakalı ortak dilin oluşturulmasına sonuna kadar destek vereceğiz. Yeni üye olacak ülkeler var. Filistin, Pakistan gibi ülkelerin üyeliğine de destek vereceğiz" diye konuştu.

Rusnak da Enerji Şartı'nın ileri seviyeye getirmek için görüştüklerini, Türkiye'nin bu konuda tam desteğini görmekte memnun olduklarını belirtti.

Türkiye'nin G20'ye başkanlık yapacak olmasının da önemli olduğunu dile getiren Rusnak, G20 nezdinde enerji alanında gündeme getirmek istedikleri konuların bulunduğunu söyledi.

Rusnak, enerji şartı anlaşmasının 50'den fazla ülkenin taraf olduğu, yatırımı koruma ve teşvik etme anlamında tek doküman olduğunu ifade etti. Enerji Şartı Deklarasyonu'nu 65 ülkenin imzaladığına dikkati çeken Rusnak, bu metnin şartın bir alt kademedeki işbirliği konularını içerdiğine değindi. Rusnak, Çin, İran, Pakistan, bazı Latin amerika ülkelerinin Enerji Şartı sürecine katılmak istediklerini bildirdi.

- Rusya-Ukrayna krizi

Rusnak, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin Avrupa ülkelerine gaz arzı konusunda sorun yaratıp yaratmayacağına yönelik soru üzerine, bu krizin önemli olduğunu, bir tüketici ülke olan Türkiye'nin de AB ülkeleri ile aynı konumda bulunduğuna inandığını söyledi. Rusnak, şunları kaydetti:

"Sıkıntılı ayların bizi beklediğini düşünüyorum. Şu anda AB'nin desteğiyle Ukrayna ve Rusya arasında fiyat üzerinde müzakereler devam ediyor. Kilit unsur Ukrayna üzerinden transitin devam etmesi, ancak bu şekilde Ukrayna kendi ihtiyaçlarını tedarik edecektir. Fiyatla ilgili olarak kısa zamanda çözüme ulaşılacağını düşünmüyorum, çok zor bir müzakere."

Bakan Yıldız da bu konunun çözümünün Avrupa ve Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak şekilde çözüme kavuşmasını umduklarını belirtti.

KAYNAK: AA