Başbakan Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyve

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyvenin "meyvelerin kralı" olarak adlandırılan "durian" olduğu ortaya çıktı.

Başbakan Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyve
Başbakan Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyve
GİRİŞ 26.02.2015 08:18 GÜNCELLEME 26.02.2015 09:36
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Grup Toplantısı öncesi kuliste gazetecilerle ayaküstü sohbet etti.

Bakan Eker, Başbakan Davutoğlu'nun sofrasında olmazsa olmazlardan birinin meyve olduğunu belirtti. Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyvenin 'durian' olduğunu söyleyen Eker, bu egzotik meyvenin Malezya ve Endonezya'da yetiştiğini anlattı. Aynı zamanda bir akademisyen olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 5 yıl kaldığı Malezya'da Uluslararası İslam Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak görev yapmıştı.

MEYVELERİN KRALI OLARAK BİLİNİYOR

Bitki bilimde durio zibethinus olarak adlandırılan durian ağacı, Güneydoğu Asya ülkeleri olan Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yetişiyor. 5-10 yaşları arasında meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla birlikte her bir meyvesi, 2-3 kilogram bazen de 3 kilogramın üstünde. Bu meyveye pek çok kişi "durian" diyor ama farklı adlarla da anılıyor. Örneğin Endonezya'da "duren", Tayland'da da "thurian" ismiyle biliniyor. Ancak farklı adlarla anılsa da kültüre alındığı ülkelerde "meyvelerin kralı" olarak niteleniyor.

DIŞI CEHENNEM İÇİ CENNET

Bu tropik meyve, dış görünüşü ve ağır kokusuyla gerçekten de alışılmamış bir meyve türü ancak lezzetinin olağanüstü olması nedeniyle tercih ediliyor. Duriana, "cennet-cehennem" de deniliyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun pis kokması. Uzakdoğu'da, örneğin Endonezya'da bu meyvenin otellere sokulması yasak. Elinizde veya çantanızda durian varken Singapur'da otobüse ya da metroya binemiyorsunuz. Hatta birçok insan kokusu nedeniyle bu meyveyi evlerinin içine bile sokmuyor. Ama Singapur'da ülkenin sembolü sayılan opera binası durianın biçiminde yapılmış. Duriana bu kadar önem verilmesinin nedeni "cennet" kısmıyla ilgili. Çünkü o dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, bazı insanlara göre olağanüstü lezzetli.

YORUMLAR 5
  • ali ulvi 9 yıl önce Şikayet Et
    Çok kötü bir kokusu var ama tadı nefis çok değişik bir meyvedir.
    Cevapla
  • Faruk D. 9 yıl önce Şikayet Et
    Sarmısak kokuluydu sanırım, yediğimden değil belgeselde izlemiştim, elinde varsa taksiye bile almıyorlardı, heryeri kokutuyor diye...
    Cevapla
  • SELİM 9 yıl önce Şikayet Et
    eeeeee ben niye yiyemiyorum, adam başbakan dünyanın öbür ucunda olsa getirtir,bende çok severim ama bulabilirsem:((((
    Cevapla
  • ....... 9 yıl önce Şikayet Et
    adam 5 yıl malezyada görev yapmış.rahatlıkla bulup yiyebilmiştir.
    Cevapla
  • Adiga81 9 yıl önce Şikayet Et
    Korkma başbakan olursan sana da getirirler. Sen yeter ki gayret et.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar