Ali Tekintüre kimdir? Ünlü şarkıların söz yazarına veda edildi

‘Tanrım Beni Baştan Yarat’ ‘Sürünüyorum’, ‘Dilek Taşı’, ‘Benim İçin Üzülme’, ‘Hangimiz Sevmedik’ ve daha bir çok efsane şarkının söz yazarı Ali Tekintüre, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Peki, ölümüyle sanat camiasını yasa boğan Ali Tekintüre kimdir? Kaç yaşındaydı?

Ali Tekintüre kimdir? Ünlü şarkıların söz yazarına veda edildi
Ali Tekintüre kimdir? Ünlü şarkıların söz yazarına veda edildi
GİRİŞ 19.12.2017 10:00 GÜNCELLEME 19.12.2017 10:00
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Arabesk dünyasının en bilinen şarkılarının söz yazarı olan Ali Tekintüre, bir süredir yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti. 64 yaşındaki Ali Tekintüre'nin ölümü müzik dünyasını yasa boğdu. Ünlü söz yazarının vefatını şarkıcı Suat Suna "Birçok şarkıya sözleriyle hayat vermiş olan Ali Tekintüre’yi kaybettiğimizi üzülerek öğrendim. Sevenlerinin ve camiamızın başı sağ olsun." sözleriyle duyurdu. Peki, insanımızın ruhuna dokunan şarkıların söz yazarı Ali Tekintüre kimdir? Ünlü söz yazarı kaç yaşında ve nereliydi? İşte, Ali Tekintüre'nin biyografisi ve hafızalarda iz bırakan sözlere sahip şarkıları...

ALİ TEKİNTÜRE KİMDİR? 

1953 yılında Besni, Adıyaman`da dünyaya gelen Ali Tekintüre; müzisyen, şair ve en bilinen özelliği ile söz yazarıdır. Genç yaşta İstanbul`a gelmiştir. Askerdeyken yazdığı “Tanrım Beni Baştan Yarat” şiiri daha sonra Muzaffer Özpınar tarafından bestelenmiş ve Emel Sayın`ın parçayı okumasıyla Ali Tekintüre de tanınmaya başlamıştır. Gülden Karaböcek'in seslendirmesiyle tanıdığımız Dilek Taşı'nın da sözleri Ali Tekintüre'ye aittir. Karaböcek bu şarkı ile ünlenirken, hemen ardından yazdığı "Sürünüyorum" stadlarda marş olarak okunmuştur. Yazdığı “Gitme” (Yavuz Taner bestelemiştir) parçası 1987`nin en meşhur parçalarından biri olmuştur. Yaklaşık 1500 eseri kaset ve CD`ler de okundu. 400 eseri sinema filminde yer almış ve 30 eserinin adı sinema filmlerinde kullanılmıştır. 1 tanesi Long Play olmak üzere toplamda 11 şiir albümü vardır. Senden vazgeçmem şarkısını eşine yazan Ali Tekintüre mutlu bir evliliğe sahipti, ancak hiç çocuk sahibi olamamıştır. 

ŞARKILARINI EN ÜNLÜ SANATÇILAR SESLENDİRDİ

1985 yılında 'Duyar mısın Feryadımı' adlı şarkının aynı adlı sinema filmi çekmiştir. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Gülden Karaböcek, Müslüm Gürses, Bülent Ersoy gibi dönemin ünlü isimleriyle çalışan Ali Tekintüre birçok unutulmaz şarkıya imza atmıştır. Ali Tekintüre sözlerine sahip bu şarkılar hala dillerde olmasıyla ölümsüzlüğünü sürdürmektedir. Tekintüre'nin şarkıları Bergen, Muazzez Ersoy, Zeki Müren, Adnan Şenses, Emrah, Mahsun Kırmızıgül, Özcan Deniz, Gülden Karaböcek, Neşe Karaböcek, İbrahim Tatlıses, Cengiz Kurtoğlu, Ebru Gündeş, Sibel Can,Mine Koşan,Kamuran Akkor,Gönül Akkor,Huri Sapan,Kibariye,Gülben Ergen gibi daha birçok şarkıcı tarafından seslendirilmiştir.

ali tekintüre orhan gencebay

"DÜNYADAKİ GÖREVİNİ FAZLASIYLA YAPTI"

Birçok şarkıcıyı üne kavuşturan şarkıların yazarının cenazesi Üsküdar Şakirin Camii’nde düzenlenen cenaze töreninden sonra Karacaahmet’te toprağa verildi. Ali Tekintüre'nin cenazesine katılım Orhan Gencebay, İzzet Yıldızhan, Latif Doğan, Coşkun Sabah ve yapımcı Polat Yağcı ile sınırlı kaldı. Cenazede duygu dolu anlar yaşayan Orhan Gencebay, “Dünyadaki görevini fazlasıyla yaptı. Bıraktığı eserleriyle halkın gönlünde yaşayacaktır” dedi.

İBRAHİM TATLISES, "DERİN ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİM"

Acı haberi duyan İbrahim Tatlıses, instagram hesabından paylaşımda bulundu. Tatlıses derin üzüntü içinde olduğunu belirttiği paylaşımında geçmiş zamana ait bir fotoğraf ile taziyelerini dile getirdi, "Ali Tekintüre’yi kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. ALLAH rahmet eylesin. Kendisi eşsiz şarkılarıyla hep bizimle yaşayacak... Başımız sağolsun, mekanın cennet olsun Usta..."

ibrahim tatlıses ali tekin türe

 ALİ TEKİNTÜRE'NİN SÖZ VERDİĞİ BAZI ŞARKILAR...

Arabesk dünyasının temel taşı olan şarkıların söz yazarı olan Ali Tekintüre;  Tanrım Beni Baştan Yarat, Hangimiz Sevmedik, Kadehi Şişeyi Kırarım, Gidecek Bir Gün (Aldanma Çocuksu Mahsun Yüzüne), Dilek Taşı, Sürünüyorum, Kırılsın Ellerim, Duyar mısın Feryadımı, Ağlıyorsam Yaşıyorum, Ne Fayda, Anadan Ayrı, Köşe Kapmaca, Düşünürken, Senden Vazgeçmem, Birisi, Kaderi Ben Mi Yarattım(Bir ümit ver), Evlat, Aldana Aldana, Beklemek İbadet Kalmak Zulümdür, Gitme Yarim, Her Saat Başında, Tiryaki, Acı Gerçekler, Hepsi Geçer, Seni Yakacaklar, Canım Dediklerim, Benim İçin Üzülme, Elimde Fotoğrafın, Kahrolayım, Ümitlerim Bitince Gel, Gurbet Yolu, Tövbe Ettim, Aklı Yok, Bir Kadın Tanıdım Akşamcı, Güldür Yüzümü, gibi hafızalara kazınmış şarkılara sözleriyle damga vurdu.

YORUMLAR 3
  • Fenerli 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah Rahmet Eylesin şarkıları çok güzeldi. Mekanı Cennet Olsun.
    Cevapla
  • Hakan tutmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Ah ah Ali Abi'm rasathane ye ilk geldiğinde oturduğun evi Alman'a vesile olarak seni tanıdım iyiki tanımışım Abi'm Allah rahmet eylesin mekanın cennet olsun
    Cevapla
  • abdurrahman korkmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin severek dinlediğim bir bestakardı yeri zor doldurulur mekanı cennet olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!