Ülkü Adatepe: Anladım ki o ölümsüz

Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, 10 Kasım 1938'de sadece bir baba değil, arkadaş ve dost kaybettiğini belirterek, ''Ama okula başladığımda Atatürk'ü okurken anladım ki o hiç ölmeyecek'' dedi.

Ülkü Adatepe: Anladım ki o ölümsüz
Ülkü Adatepe: Anladım ki o ölümsüz
GİRİŞ 03.11.2011 15:11 GÜNCELLEME 03.11.2011 15:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Adatepe, Özel Akdeniz Okulları'nın davetlisi olarak geldiği Adana'da, okulun toplantı salonunda öğrencilere Atatürk ile ilgili anılarını anlatarak, nasihatte bulundu.

Henüz 9 aylık bir bebekken kendisini evlat edinen ve çocuk sevgisinin simgesi olan Atatürk'ün ölümüne kadar her zaman yanında olduğunu anlatan Adatepe, annesi Vasfiye Hanımı da Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın yetiştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

''Zübeyde Hanım'ın küçük yaştan itibaren yetiştirdiği annem, Zübeyde Hanım'ın ölümünden sonra bir süre Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'la kalmış. Atatürk, daha sonra annemi Gazi Orman Çiftliği'nde istasyon şefliği yapan Mehmet Tahsin Bey'le evlendirmiş. Annem ve babama, bir çocukları olduğunu öğrendiğinde de kız ya da erkek olsun isminin 'Ülkü' olmasını istemiş. Bu isim ilk kez Atatürk tarafından bana verilmiş, yani bugün en büyük ülkü benim. Ben 9 aylık olduğumda Atatürk beni öylesine bağrına basmış ki bir daha yanından hiç ayırmamış.''

Manevi babası Atatürk öldüğünde 6.5 yaşında olduğunu anlatan Adatepe, ''O yokluğu halen yüreğimde hissediyorum. Onun sevgi ve şefkatinin yerini hiç kimse dolduramadı'' dedi.

Tüm mal varlığını milletine bırakan tek lider

Adatepe, Atatürk'ün tüm mal varlığını milletine bırakan tek lider olduğunu belirterek, ''Atatürk, ölümünden önce vasiyetini yazarken her şeyini milletine bırakmış ve sadece kız kardeşine Pembe Köşk'te oturma hakkı vermiştir. Başka böyle bir lider var mı?'' diye sordu.

Atatürk'ün askeri kişiliğinin yanı sıra özel yaşantısına da dikkati çeken Adatepe, ondan alkolik olarak bahsedilmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, ''Her gün sabahtan akşama kadar içki içen bir insan değildi. Ölümüne yol açan siroz hastalığının nedeni de sadece içki değildi. Atatürk gençlik yıllarında sıtma hastalığı geçirmiş, bu hastalığıyla ilgili kullandığı bir ilaç karaciğerlerine zarar vermiş. Milletine hizmet ederken sağlığına dikkat etmemiş. Hastalık ilerledikçe karaciğerler tamamen bitmiş. Bunu herkes bilsin ki; Atatürk alkolik olduğu için ölmedi'' dedi.

''Atatürk dindardı ama yobaz değildi''

Adatepe, Atatürk'ün dindar olduğuna da dikkati çekerek, ''Atatürk dindardı ancak yobaz değildi. Annesi, beş vakit namaz kılan bir insandı. Atatürk, dilinden duaları eksik etmezdi'' diye konuştu.

Gençlere nasihatta da bulunan Adatepe, şunları söyledi:

''Gençler; Atatürk'ü ders gibi değil, ruhunuzla okuyun. Onun ilkeleri size her zaman yol gösterici olsun. Atatürk’ü sevelim ama tabulaştırmayalım, çünkü o da bir insandı. Unutmayın ki bugün özgür bir ülkeysek, Türkiye Cumhuriyetinin bir ferdiysek bunun öncüsü, mimarı Mustafa Kemal Atatürk'tür.''

Adatepe, çocukluğu Atatürk'ün dizlerinin dibinde geçen bir insan olduğu için kendisini şanslı hissettiğini belirterek, ''10 Kasım 1938'de ben sadece bir baba değil, arkadaş ve dost kaybetmiştim. Ama okula başladığımda Atatürk'ü okurken anladım ki o hiç ölmeyecek' dedi.

Konuşmasının ardından Özel Akdeniz Okulları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aycan Aktürk tarafından teşekkür plaketi verilen Adatepe, daha sonra öğrencilere kitaplarını imzaladı.

AA

YORUMLAR 1
  • cn.cn. 12 yıl önce Şikayet Et
    adamların derdi Atatürk değil. Atatürkçü geçinenlere meğer Atatürk'ü anlatmak gerekiyormuş be! Atatürk'ün dindarlığı ile ilgili bir şeyler anlattın, gözlerinin içine sokun, nasıl Atatürk'ten vazgeçtiklerini kendi gözlerinizle görün. Adamların Atatürk sevgisi yok, sömürüsü var. Sosyal paylaşım sitelerinde sözde ulusalcı çok arkadaş (!) üzerinde denenmiştir. saygılar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!