Uşak

Annesinden öğrendiği lezzetlerle kadınları iş sahibi yaptı

11:39 07 Mart 2017
Annesinden öğrendiği lezzetlerle kadınları iş sahibi yaptı

SONER KILINÇ - Annesinden öğrendiği lezzetlerle çevresindekilere ziyafetler veren Uşaklı Halime Tuncay, ev kadınlarına ekonomik gelir sağlamak amacıyla 50 yaşında açtığı "börekevi"nde yaklaşık 300 kadına hamur işi ürünler yapmayı öğretti. Tuncay'ın yemek yapma dersi verdiği kadınlardan birçoğu kendi dükkanını açarak iş sahibi oldu.

Halime Tuncay, Ulubey ilçesinin geleneksel lezzetlerini tanıtmak amacıyla annesinden öğrendiği yemekleri çevresindekilere aktarmaya başladığını, 14 yıl önce de ev kadınlarına ekonomik gelir sağlamak amacıyla börekevi açtığını anlattı.

AK Parti Ulubey İlçe Kadın Kolları Başkanlığında 2003 yılında görev almasının ardından ilçedeki kadınlara gelir getirmek amacıyla yaptıkları börek ve tatlıları kent merkezinde bir iş yerinde satmaya başladıklarını dile getiren 64 yaşındaki Tuncay, daha sonra 50 yaşında açtığı börekevinde yaklaşık 300 kadına hamur işi ürünler yapmayı öğrettiğini kaydetti.

- Hamuru öğrenen kadınlar kendi iş yerini açtı

Börekevini her sabah saat 05.00'de açan, yanında çalışan 8 kadınla siparişleri yetiştirmeye çalışan ve demir tatlısı, döndürme, baklava, börek, ebem köfte, yaprak sarması, mantı gibi 25'e yakın lezzet üreten Halime Tuncay, şöyle konuştu:

"Annemden öğrendiğim lezzetleri yıllarca eşe dosta yaptım. İş yeri açtıktan sonra kadınlara yardımcı olmak amacıyla çalışmaya devam ettim. Hiçbir ekonomik kaygım yok. Yanımda şu an 8 kadın çalışıyor, bir aile gibiyiz. İnsanlara yardımcı olmak beni mutlu ediyor. 14 yıldır geleneksel börek ve tatlılar yapıyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 300 kişi yanımda bu işi öğrendi. Benim yanımda iş öğrenen kadınlar kendi iş yerlerini açtı. Bundan çok mutlu oluyorum, çünkü kadınlar üreterek daha güçlü olur."

- Yurt dışından sipariş alıyor

Börek ve tatlılarının ABD'ye kadar gittiğini, pek çok Avrupa ülkesinde yaşayan gurbetçilerin de izin dönüşü yanlarında yaptığı ürünlerden götürdüğünü dile getiren Tuncay, kadınların istedikleri takdirde her işi yapabileceklerini ifade etti.

Türkiye'de çalışmak isteyen herkese iş olduğunu, ancak insanların kolay para kazanmak istediklerini belirten Halime Tuncay, "Çalışmak isteyen herkese bu ülkede iş de ekmek de var. Yeter ki istekli olacaksınız, yeter ki yılmayacaksınız. Çocuklarımıza çalışkan olmayı, ahlaklı olmayı öğretmeliyiz. Vatanını, milletini seven herkes çalışmalı, çok çalışmalı. Ben bu yaşımda çalışıyorum, kimin için, insanlar için." ifadelerini kullandı.

- Beraber çalıştı iş yeri açtı

Tuncay ile Ulubey ilçesinde bir süre çalıştıktan sonra Uşak'ta börekevi açan Özlem Bakal (43), geleneksel hamur işi ürünleri yaparak geçimini sağladığını söyledi.

Kadınların kendi emekleriyle para kazanmaları ve aile bütçelerine katkı sağlamasının önemli olduğunu vurgulayan Bakal, "Halime abla ile uzun yıllar çalıştık, ondan çok şey öğrendim. Bir süre sonra kendi iş yerimi açtım. Halime abla bu şekilde çok kişiye örnek olmuştur." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.