Uşak

"Saklı cennet"te bahar hareketliliği

11:01 05 Mayıs 2017
"Saklı cennet"te bahar hareketliliği

SONER KILINÇ - Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Adıgüzeller Barajı su havzasında gri balıkçıl ve karabatak üreme noktası baharın gelişiyle hareketlendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kurudere Köyü yakınlarındaki Adıgüzeller Barajı su havzası, baharla birlikte yeniden canlandı.

Sarp arazinin gölete bakan dik yamaçlarındaki çam ağaçları üzerine kurulu yüzlerce kuş yuvasında yumurtadan çıkan yavrular, kuş gözlemcileri ve fotoğraf tutkunlarını "saklı cennete" çekiyor.

Yavrular, dişi ve erkek kuşların nöbetleşe korudukları yuvalarda kanat çırpacakları günü beklerken yetişkinler de yavrularını dış etkenlerden uzat tutmak ve beslemek için aralıksız mücadele ediyor.

- Kuş sayısı artıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Uşak Şube Müdürü Hüseyin Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adıgüzeller Barajı su havzasında çok sayıda kuş türünün yaşadığını, kuş gözlemcileri için bu havzanın büyük önem taşıdığını belirtti.

Bölgede yetişkin gri balıkçıl sayısının 150'ye ulaştığı, karabatak sayısının 600 civarında olduğu bilgisini veren Tekin, bölgede aktif yuva sayısından kuş sayısını tespit ettiklerini ifade etti.

Tekin, "Koruma kontrol ekiplerimiz özellikle üreme döneminde bölgeyi sürekli olarak denetliyor. Karadan ve gölet yüzeyinden tekneler yardımıyla sayım yaparak etkin koruma sağlıyoruz. Bahar aylarında hareketlilik çok fazla. Yüzlerce kuşu havada saatlerce görebiliyorsunuz. Dış etkenlerden bölgeyi korumak öncelikli görevimiz." dedi.

- Tabiat Parkı ilan edilmesi teklif edildi

Bölgedeki biyolojik çeşitliliği yerinde görmek için kuş üreme notasına giden Uşak Valisi Ahmet Okur ise yaklaşık 370 hektarlık alanın "Tabiat Parkı" ilan edilmesiyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanlığına teklifte bulunduklarını söyledi.

Vali Okur, "Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu'nun son Uşak ziyaretinde tabiat parkı teklifimizi ilettik, kendileri uygun gördü. Çalışmalar sürüyor. Bölge tabiat parkı ilan edildiğinde tam anlamıyla koruma altına alınacak. Ekipler bölgedeki kuş çeşitliliğini ve sayısını sürekli olarak izliyor. İnsan faktöründen tamamen uzak olma özelliğiyle kuşlar için tam bir cennet diyebileceğimiz doğa harikası bölgeyi etkin şekilde koruyoruz. İlimizin tanıtımına katkı sağlamasını arzuluyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgenin doğal güzelliğinin korunması gerektiğinin altını çizen Okur, kuş gözlemcilerinin ve fotoğraf meraklıların ziyaret öncesi Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri ile temasa geçmesini istedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.