Uşak

PKU hastası çocuklara özel hamburger

19:05 17 Ağustos 2017
PKU hastası çocuklara özel hamburger

Uşak'ta, doğuştan, genetik olan fenilketonüri (PKU) hastası olan ve bunedenle kısıtlı bir diyetle beslenmek zorunda oalan çocuklara, özel hamburger hazırlanarak ikram edildi.

Çölyak PKU Elele Derneği Kurucusu Ömre Ümran Aydın, akranlarının tükettiği pek çok ürünün tadını bilmeyen 11 PKU hastası için dernek mutfağında hastalara özel hamburgerler hazırladıklarını belirtti.

PKU hastası çocukların hayatta kalabilmesi için protein değeri düşük besinler tüketmesi gerektiğini dile getiren Aydın, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 15 ila 20 bin arasında PKU hastamız var, Uşak'ta ise 11 PKU hastası var. Hem anneden hem babadan geçen genetik bir metabolizma hastalığı. Hasta çocuklar yaşam boyu kısıtlı bir diyet uygulamak zorundalar. Bu yüzden de çocuklar zekalarını kaybetmemek için hayat boyu kontrollü düzeyde fenilalanin (alfa-aminoasit) almak ve diyet yapmak zorundalar."

- İlk defa hamburger yediler

PKU hastası çocukların ilk defa hamburger yediğini, bu duyguyu onlara yaşatmaktan duyduğu mutluluğu anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Bugün onlar için hamburger yaptık, hepsi hayatında ilk defa hamburger yedi. Hamburgerin içinde et yerine geçebilecek, hastaların yiyebileceği ürünler var. Et kesinlikle kullanamayız zaten. Diğer ürünler ise marul, turşu, domates. Bu tabloyu görmek bizim için çok güzel bir duygu. Umarım onlar için her zaman böyle etkinlikler düzenleyebiliriz"

Hastalardan 21 yaşındaki Hüseyin Sarı, kardeşinin PKU nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Hayatında ilk kez hamburger yediğini söyleyen Sarı, "Ailem bu hastalığımı kabullenmekte zorlandı. Hayatım boyunca diyet yapmaya mahkumum. Bu durum öğrenim hayatımı da etkiledi. Diyet ile okulu yürütmek çok zor oluyordu. Bu nedenle 2014 yılında meslek lisesinden ayrıldım. " diye konuştu.

PKU hastası 8 yaşındaki Samet Şengel ise çok mutlu olduğunu ifade ederek, kendileri için özel hamburger hazırlayanlara teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.