Uşak

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Sezer:

13:33 18 Temmuz 2018
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Sezer:

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, bu yıl zamansız yağışlar nedeniyle tahıl üretiminde ürün kalitesinin düştüğünü, verim kaybı meydana geldiğini bildirdi.

UTB Başkanı Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların ürünlerin ihtiyaç duyduğu zamanlar yetersiz kaldığını ifade etti.

Nisan ve Mayıs aylarında İç Ege'de ki tarımsal alanların yeterli miktarda yağış almadığını, özellikle buğday ,arpa başta olmak üzere ekili alanlarda verim kaybı oluştuğunu aktaran Sezer, verim kaybının hasat zamanı biçerdöver maliyetlerinde artışa sebep olduğunu, saman miktarının yetersiz kaldığını, bu nedenle saman fiyatlarının yükseldiğini vurguladı.

Haziran ayında gelen zamansız yağışların tahıl ürünlerinde kaliteyi düşürdüğüne dikkat çeken Sezer, şunları kaydetti:

"Mevsimsel etkilerden nasibini alan hububat üreticisi, verim kaybının yanı sıra kaliteli ürün almakta da zorlanmış, ürettiği mahsulün tane yapısında zayıf tane oranı yüksek olup hektolitre ölçümlerinde sanayicinin talep ettiği standartta kalite elde edememiştir. Bu sebeple fiyatlar beklenen seviyenin altında kalmakla beraber ciddi manada gelir kaybına yol açmış çiftçi zor durumda kalmıştı. Mazot, gübre, tarla kirası gibi girdi maliyetlerini karşılamada hem verimden dolayı hemde sanayici ve tüccarın istediği kalitenin yakalayamamasından dolayı ciddi manada gelir kaybı yaşanmıştır. Aşurelik buğday, ekmeklik un, bulgur üretimi yapan sanayici ulusal marketlerin ve unlu mamul işi ile iştigal eden işletmelerin standartlarında mamul üretmekte zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu durumun bakanlık yetkililerince gerekli düzenleme ile içinde bulunulan üretim yılının yağış verim vb gibi etkileri göz önünde bulundurularak tekrar ele alınmasında fayda vardır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.