Japonya, özürden geri dönüş yapmayacak

Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında yaşananlar nedeniyle dilenen özürden geri adım atmayacağını açıkladı.

Japonya, özürden geri dönüş yapmayacak
Japonya, özürden geri dönüş yapmayacak
GİRİŞ 09.05.2013 10:01 GÜNCELLEME 09.05.2013 10:01

Hükümet sözcüsü Yoshihide Suga yaptığı açıklamada, Tokyo'nun savaş sırasında yaptığı saldırı ve işgaller nedeniyle çekilen acıları tanıdığını belirtti. Bunu daha önce de açıkladıklarını kaydeden Suga, "Savaşın kurbanlarına başsağlığı diliyoruz. Bu duruşta bir değişiklik yok. Bu konuyu diplomatik ve siyasi bir konu haline getirmek istemediğimizi söyledik, ama korkuyorum yanlış anlaşılacak." dedi. Dışişleri Bakanı Fumio Kishida da hükümet sözcüsüne benzer açıklamalar yaptı. Kishida, "Japon hükümeti, tarihin gerçeklerini kabul ediyor, duyduğu pişmanlığı tekrarlıyor ve özür diliyor. Başbakan Abe de bu görüşleri paylaşıyor." dedi.

16 Aralık seçimleriyle iktidara gelen Liberal Demokratların milliyetçi lideri Şinzo Abe, 1995'te başbakanlık yapan başbakan Tomic Murayama'nın özür açıklamasını "geleceğe bakan başka bir metinle" değiştirmek istediğine işaret etmişti. Sankei gazetesine konuşan Abe, "Murayama açıklaması, Sosyalist Partisi'nden başbakan olan Murayama'nın yaptığı bir açıklama. Ben, 21. yüzyıla uygun ve geleceğe bakan bir açıklama yayımlamak istiyorum." diye konuşmuştu. Bu açıklamaya Güney Kore ve Çin tepki göstermişti.

Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Kore Yarımadası'nı ve Çin'i işgal etmişti. Japon ordusu bu dönemde yüzlerce kadını "seks kölesi" olarak kullanmıştı. Tokyo, bu kadınların "gönüllü" olduğunu savunmasına karşın tarihçiler kadınların zorlandığını, bazı durumlarda kaçırılarak kullanıldığını belirtiyor. Tartışma, Güney Kore ile Japonya arasında çözülmemiş konulardan biri olarak öne çıkıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?