Vietnam ile K. Kore'nin arası açılır mı?

Komünist Asya ülkelerinden Vietnam'ın son zamanlarda Kuzey Kore'nin hoşuna gitmeyecek açılımlarda bulunması, Uzak Doğu medyasında sık sık yer almaya başladı.

Vietnam ile K. Kore'nin arası açılır mı?
Vietnam ile K. Kore'nin arası açılır mı?
GİRİŞ 19.03.2014 15:18 GÜNCELLEME 19.03.2014 15:18

 Uzmanlar dost olan iki ülkenin ilişkilerinin gerilme ihtimaline dikkat çekti.

Vietnam'ın günlük gazetelerinden Tuoi Tre'de yer alan habere göre, Vietnamlı diplomat Cenevre'de düzenlenen 25. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Genel Kurul Toplantısı'nda Kuzey Kore'nin insan hakları problemlerini gündeme getirdi. Kore Yarımadası'ndaki güvenlik sorununun uzun süreli bir çözüme ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Vietnam'ın Cenevre Temsilcisi Nguyen Trung Thanh, Kuzey Kore'deki insan hakları seviyesinin daha da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Thanh, konuşmasının devamında uluslararası toplumun Kuzey Kore'deki kadın ve çocukların sağlık, yiyecek ve eğitim sorunlarına insani yollarla katkıda bulunması gerektiğini söyledi.

Hanoi yönetimi, Kuzey Kore'yi üzecek açıklamaların birine de Tokyo'da imza atmıştı. Japonya'yı ziyaret eden Vietnam Devlet Başkanı Truong Tan Sang, Kuzey Kore ile Japonya arasındaki problemlerden biri olan kaçırılan Japon vatandaşlarının durumu konusunda Tokyo yönetimi ile ilişkileri daha da geliştireceklerini ifade etmişti.

Asya'daki komünist ülkelerin Kuzey Kore ile ilişkileri Soğuk Savaş döneminden beri geleneksel olarak sıcak devam ediyor. Özellikle Vietnam ile Kuzey Kore ilişkileri ise kardeş ülke seviyesinde. Vietnam Savaşı sırasında Kuzey Kore lideri Kim İl-sung'un Vietnamlı lider Ho Çi Ming'e takviye asker gönderme teklifinde bulunduğu da biliniyor.

İlk defa bir komünist Asya ülkesinin Kuzey Kore'deki insan hakları problemlerine dikkat çekmesini manidar bulan uzmanlar, Hanoi-Pyongyang hattındaki ilişkilerin soğuma ihtimali olduğunu ifade ediyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri