Güney Kore yeniden birleşme için kolları sıvadı

Güney Kore, Kuzey Kore ile yeniden birleşme konusunda faaliyet gösterecek yeni bir komite oluşturduğunu duyurdu.

Güney Kore yeniden birleşme için kolları sıvadı
Güney Kore yeniden birleşme için kolları sıvadı
GİRİŞ 15.07.2014 13:02 GÜNCELLEME 15.07.2014 13:02

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı bürosundan yapılan açıklamada, Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye'nin başkanlık yapacağı komitenin "özel sektörle çalışarak barışçı bir birleşmenin temelini atmak için girişimlerde bulunacağı" belirtildi.

Komiteye başkanlık edecek Park'ın, şubat ayındaki açıklamasında, nisan ayına kadar iki Kore'nin birleştirilmesinin yolunu açacak bir komite kurulacağı sözünü vermesinden aylar sonra basına tanıtılan komite 50 üyeden oluşuyor.

Açıklamaya göre, bakanlar ve onlarca devlet ve özel kurum yetkilisinden oluşacak komitede başkan yardımcılığı görevini Güney Kore'nin eski Pekin Büyükelçisi Çong-vuk üstlenecek.

Üyeleri arasında Kuzey Koreli bir diplomatken Güney Kore'ye iltica ederek bu ülkedeki Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü'nde çalışmaya başlayan Koh Yang-hvan'ın da bulunduğu komite ilk toplantısını gelecek ay yapacak.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında ayrıca Kuzey Kore'ye 3 milyon dolarlık yardım gönderileceği duyuruldu. Bu yardımın, iki ülke arasında gerginliğin artmasına neden olan 2010'daki Güney Kore'ye ait bir savaş gemisinin batması olayının ardından Kuzey Kore'ye gönderilecek ilk devlet bağışı olması açısından önem taşıyor.

Komitenin kurulmasına ve yapısına ilişkin açıklama, Kuzey Kore'nin dün Kore yarımadasının doğu sahilini top ateşine tutmasının hemen ardından geldi.

Güney Kore'nin verdiği barış sinyallerinin ardından şimdi bütün gözler Kuzey Kore'nin yeni hamlesine çevrilmiş bulunuyor.

Önceki gün balistik füze denemesi yapan, dün top ateşi açan ve 17 Temmuz'da da Güney Kore'nin Incheon kentinde eylül ayında başlayacak Asya Oyunları'na göndereceği ponpon kızlar ekibi konusunda Güney ile görüşmelerde bulunacak Kuzey Kore'nin atacağı adımın ne olacağı merakla bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık
Dışişleri Bakanlığı'ndan son dakika 1915 mesajı!