6 bin Uygur Türkü ölümün kıyısında

Binlerce Uygurlu Çin’in baskısından kaçıp Türkiye’ye gelmek isterken çeşitli ülkelerde yakalanan 6 bin Uygur Türk'ü zor durumda

6 bin Uygur Türkü  ölümün kıyısında
6 bin Uygur Türkü ölümün kıyısında
GİRİŞ 04.12.2014 07:00 GÜNCELLEME 10.12.2014 11:06
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Doğu Türkistan Göçmenler Derneği Başkanı Recep Akyol, Malezya, Tayland ve Vietnam’da 6 bin Uygur Türkü’nün Türkiye’ye gelmek istediğini söyledi. Çin’in baskılarından kaçarak bu ülkelere giden Uygurların ölümle burun buruna olduğunu söyleyen Akyol, “Uygur Türklerinin bir kısmı hapiste bir kısmı da ormanlık alanlarda yaşıyor. Bu durumu bilen bazı insan tacirleri ise yerlerini para karşılığında Çin’e bildiriyor” dedi.

ÇİN’E GERİ DÖNEN ÖLECEK 

Çin hükümetinin Uygur Türklerini asimile etmek için baskı kurduğunu belirten Akyol, Uygur Türkleri’nin Çin’e geri dönmeleri halinde aileleri ile birlikte öldürüleceğini söyledi. Çin’in Uygurlara yaptığı zulmün artık resmiyet kazandığını kaydeden Akyol, “Bildiğiniz gibi Ramazan ayında oruç tutulması yasaklanmıştı. Aileler çocuklarıyla birlikte camiye gidip namaz kılamıyor. Başka ülkelere mülteci olarak giden Uygur Türkleri'nin Çin’e dönmemeleri için Ramazan ayından bu yana sürdürdüğümüz bir imza kampanyamız var. Bu imzaları Birleşmiş Milletler’e gönderip mülteci olarak çevre ülkelere giden Uygur Müslümanları'nın Çin’e geri gönderilmemesini talep ediyoruz” diye konuştu.

AYLIK 40 EURO’YA SAVAŞIYORLAR

Çin’den Türkiye’ye gelen Uygur Türkleri'nin ihtiyaçları arasında eğitim ve iş ihtiyacı öne çıkıyor. En büyük sıkıntının eğitim olduğunu ifade eden Akyol, mülteci Uygur Müslümanlarının parayla kandırıldıklarını anlattı; “Çin’den göç eden Uygurlar aylık maaş bağlama ve savaş ganimetleri verme bahanesiyle tuzağa düşürülüyor. Aylık 40 Euro’ya Işid için Suriye’de savaşan Uygur Türkleri var. Bu insanların eğitilmesi gerekiyor.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 10
  • ali kocabaş 9 yıl önce Şikayet Et
    ey Türkiye yetkilileri hani nerde bir mazlum ve yardıma muhtaç varsa yanında idik. bu Uygur Türkleri hem mağdur hem yardıma ihtiyacı olan düşkün kardeşlerimiz ve soydaşlarımız. onlara yardım hususunda neden bu kadar sessiz kalıyorsunuz.
    Cevapla
  • Uygur oğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Recep Akyol bey Suriye'ye giden Uygurlar hakkında çok saçma sapan açıklama yapmış, insan aylığı 40 Euro karşılığı can pahasına savaşa katılır mı?, sen kendini onların yerine koy ve düşün aylığı 4000 euro verelim sen savaşa katılır mısın? hiç sanmam ama Uygurlar 40 Euro için savaşa katılacak kader aşağılık bir millet değildir, Doğu Türkistanlı Müslüman Uygur Türkleri zulmün ne olduğunu iyi anladığı için Zalim Esede karşı Suriye halkına yardım etmek amacıyla savaşa katılıyor, Suriye halkını zulümden kurtarmaktan başka hiçbir beklentileri yoktur, bunun için savaşıyor ve bir çoğu bu uğruna şehit oldu bile , onlar bunu inançtan dolayı kendileri isteyerek yapıyorlar, Müslümanlık gerekçesi olarak bu yolu seçmişler. Onları aşağılamak yerine tebrik etmek gerekir, Recep Akyol bey siz bir başkan olarak elinizde bilgi ve belge olmadan böyle bir saçma sapan açıklama yapmanız Uygur Türkleri çok üzüyor, sız kazak olduğunuz için mı yoksa böyle bir açıklama yaparak Uygur Türklerini aşağılacı ve terörist göstermiş bir açıklama yapıyorsunuz? Uygur Türkleri İŞİD ile ayni yerde koymanız çok yanlıştır, Doğu Türkistan hakkında açıklama yaparken ünce araştırılması bilgi ve belge elde edilmesi gerekir, dolaysıyla bu hassas konuda açıklama yaparken sözlerinize dikkat etmenizi tavsiye ederim.
    Cevapla
  • Uygur oğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    bu açıklamayı yapan Akyol bey olayın tam boyutunu bilmediği için abuk sabuk konuşarak insanların kafasını karıştırılıyor ve yanlış bilgi veriyor, 6 bin Uygur değil Taylan'da kadın erkek ve çocuk olmak özre 300 civarında Uygur muhacirler tutuklu bulunmaktadır, değerlerin hepsi güvenli yerde olduğunu Recep bey bilmiyormuş her halde,
    Cevapla
  • ali ünlüer 9 yıl önce Şikayet Et
    tez elden bu insanlar bu ülkeye getirmeli.daha ne bekleniyor.
    Cevapla
  • ibrahim 9 yıl önce Şikayet Et
    olurmu canım suriyeliler öncelikli uygurlar da kimmişhe !............
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti