Çin askeri stratejisini değiştirdi

Çin'in askeri artık "beyaz belge"ye göre donanma artık açık denizleri koruyacak, hava kuvvetleri "taarruz ve güçlü savunmaya" geçecek.

Çin askeri stratejisini değiştirdi
Çin askeri stratejisini değiştirdi
GİRİŞ 26.05.2015 21:40 GÜNCELLEME 26.05.2015 21:40

Çin Devlet Konseyi Enformasyon İdaresi tarafından yayımlanan "Çin'in Askeri Stratejisi" başlıklı "beyaz belge"de, Çin donanmasının artık kendi karasularını savunmadan çok "açık denizleri korumaya", hava kuvvetlerinin de "taarruz ve daha güçlü hava sahası savunmasına" yöneleceği belirtildi.

BBC ve Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'da yer alan haberlere göre, beyaz belgede Çin'in deniz komşularının provokatif eylemlerine ve Güney Çin Denizi'yle ilgili meselelere karışan dış aktörlere dikkat çekildi. Belgede, "Çin, kendisine saldırılmadığı sürecek saldırmayacaktır, sadece karşı saldırıda bulunacaktır" denildi. 

Beyaz belgede, Çin Hava Kuvvetleri'nin de bundan böyle topraklarının savunmasıyla yetinmeyeceği, "taarruza ve daha güçlü hava sahası savunmasına" yöneleceği kaydedildi.

Belgede, ayrıca, "aktif savunmaya" vurgu yapıldı ve daha fazla uluslararası güvenlik işbirliği sözü verildi. Okyanus, uzay, nükleer güç ve siber uzayın kritik öneme sahip olduğu vurgulanan belgede, Çin'in "siber güvenlik tehditleri" ile mücadele için siber güçlerini hızla geliştireceği açıklandı.

Çin'in diğer ülkelerle nükleer silah yarışına girmeyeceği iddia edilirken, yakın gelecekte bir dünya savaşının öngörülmediği, uluslararası durumun genel olarak barışçıl devam edeceği savunuldu. Küçük ölçekli savaşların, çatışmaların ve krizlerin bölgesel olarak devam edeceği belirtilen belgede, ayrıca, Çin'in hegemonya ve genişleme peşinde olmadığı öne sürüldü.

Pekin yönetimi, 1998'den bu yana dokuz "beyaz belge" yayınladı. Son yayınlanan belge, askeri strateji üzerine yayınlanan ilk beyaz belge olma özelliğini taşıyor.

Uzmanlar, bu bültenin geçmiş raporlarla karşılaştırıldığında Çin'in askeri ve güvenlik politikasına ilişkin daha hassas ve temel konular üzerinde durduğuna dikkati çekiyor. Çin ordusunun tarihten bu yana stratejisinin "savunma" temelli olduğu bilinirken, bu raporda daha "aktif" bir strateji dikkati çekiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı