Çin 'teröre' karşı ABD'den destek istedi

Doğu Türkistan'da zulüm yapan Çin 'radikal dinci Uygur militanlara' karşı ABD’den destek istedi.

Çin 'teröre' karşı ABD'den destek istedi
Çin 'teröre' karşı ABD'den destek istedi
GİRİŞ 05.08.2015 11:48 GÜNCELLEME 05.08.2015 11:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hong Kong merkezli South China Morning gazetesine göre, ABD Terörle Mücadele Koordinatörü Tina Kaidanow’la görüşen Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cheng Guoping, “Doğu Türkistan İslami Hareketi’nin Uygurları Suriye ve Irak’a çekerek cihat gayesiyle eğittiklerini” öne sürdü. 

Görüşmede, “radikal İslamcı terör tehdidinin gün geçtikçe karmaşıklaşıp ciddileştiğini” belirten Çinli yetkili, “Doğu Türkistan İslami Hareketi gibi terör örgütlerinin Çin, ABD ve uluslararası topluma ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladık, Doğu Türkistan terör güçleriyle mücadelede tam destek talep ettik” dedi.

“ABD’YLE ANLAŞTIK”

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından dün akşam geç saatlerde yayınlanan bildiride, ABD’yle ‘terörle mücadelede istihbarat paylaşımını güçlendirmek ve şiddet içeren aşırıcılıkla mücadele etmek’ hususlarında anlaşıldığı kaydedildi. 

Çin’e geçen hafta iki günlük resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevkidaşı Xi Jinping’le gerçekleştirdiği görüşmede Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni terör örgütü olarak kabul ettiklerini ifade etmişti. 

YÜZLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Çin’in kuzeybatısında bulunan Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde son 3 yılda meydana gelen çok sayıda şiddet eyleminde en az 300 kişi hayatını kaybetti. 

Olayların tamamını terör eylemi olarak gören Pekin yönetimi, Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni sorumlu tutuyor. 

Uluslararası insan hakları örgütleri, söz konusu hareketin hiyerarşik bir terör örgütü olup olmadığının, hatta mevcudiyetinin şüpheli olduğunu ileri sürüyor. 

Türkiye, Almanya ve ABD’deki Uygur dernekleri ise, şiddet eylemlerinde dini ve kültürel baskıların baş rol oynadığını, Çin’in terör söylemiyle baskı politikalarını meşrulaştırdığını savunuyor.

YORUMLAR 4
  • ahmeteminn 8 yıl önce Şikayet Et
    ortak füze calismamiz var aman bozulmasın
    Cevapla
  • mustafa yıldır 8 yıl önce Şikayet Et
    anlamsız işbirliği.en büyük terörist faaliyeti çindedir.türkistanı işgal edenler kendileri
    Cevapla
  • nizami alem 8 yıl önce Şikayet Et
    elbet devlet kuracaklar allahın izniyle sene 1990 yıllardı yeğenimi 2 abdülhamitin türbesine ziyarete gitmiştim bahçede gezinirken dikkatimi çekti o nu çinli sanmıştım neyse yaklaştım mezar taşlarını okuyordu bende sordum osmanlıca biliyormusunuz evet osmanlıcayı ögreniyoruz dogu türkistanın alfabesi osmanlıcayı benimsemişler yani devlet olmak için alfaben olması lazım tıpkı arnavutlar bagımsızlık ilan etmişler ama bismark alfaben lazım onlarda eski istanbul türçesi alfabesini seçmişler
    Cevapla
  • anti satan 8 yıl önce Şikayet Et
    lağnet olsun sana ve seninle işbirliği içine girenlere kızıl çin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi