Japonya'da savaş karşıtları sokaklara döküldü

Japonya'da 150 binden fazla kişi, ordunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin veren güvenlik yasasını protesto etti.

Japonya'da savaş karşıtları sokaklara döküldü
Japonya'da savaş karşıtları sokaklara döküldü
GİRİŞ 31.08.2015 09:57 GÜNCELLEME 31.08.2015 09:57

Tokyo'daki "Japonya Ulusal Dieti" parlamento binasının önünde ve 200'e yakın farklı noktada gerçekleşen gösterilere muhalefet partileri de destek verdi. Gösterileri organize eden grubun 23 yaşındaki üyesi Aki Okuda, parlamento binasının önünde yaptığı konuşmada, ülkenin barışçıl anayasayı korunması gerektiğini vurguladı.

Başkent Tokyo'daki gösterilere yaklaşık 120 bin, Osaka şehrindeki gösterilere 25 bin kişi katılırken, kısa bir süre önce İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya'ya atılan atom bombası saldırısının 70. yıldönümünü anma törenlerinin düzenlendiği Hiroşima ve Nagasaki şehirlerinde de gösteriler düzenlendi.

İktidar koalisyonu söz konusu yasayı geçen ay parlamentonun alt kanadından geçirmeyi başarmıştı. Parlamentonun üst kanadında oylamaya sunulacak güvenlik yasasıyla, Japon Savunma Kuvvetlerini oluşturan ordunun deniz aşırı yerlerde savaşmasına izin verecek şekilde kapsamının genişletilmesini öngörülüyor.

Yasa ayrıca uluslararası arabuluculuk çabalarına katkı sağlama ve oluşacak güvenlik risklerine karşı saldırıya uğrayan müttefikleri savunma gibi maddeleri de beraberinde getiriyor. Japonya'nın ikinci dünya savaşından kalan mevcut anayasası, ülkenin askeri bir operasyon yapmasına değil, sadece doğrudan saldırılara karşı kendini korumasına izin veriyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti