Tayvan'da kadın aday yeni başkan oldu

Tayvan'daki 19'uncu dönem başkanlık seçimlerinden zaferle ayrılan DPP'nin kadın lideri Tsai Ing-wen oldu.

Tayvan'da kadın aday yeni başkan oldu
Tayvan'da kadın aday yeni başkan oldu
GİRİŞ 17.01.2016 09:46 GÜNCELLEME 17.01.2016 09:46

Tayvan'daki 19'uncu dönem başkanlık seçimlerinden zaferle ayrılan muhalefetteki Demokratik İlerleyiş Partisi'nin (DPP) kadın lideri Tsai Ing-wen, Çin Ana Kıtası ile statükonun korunacağını açıkladı.

Tayvan'ın ilk kadın başkanı olacak Tsai, zaferinin kesinleşmesinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "İki Boğaz" ilişkilerinde mevcut barış ve istikrar ortamının muhafaza edileceğini söyledi. DPP'nin seçim merkezi önünde toplanan destekçileri, zaferi coşkuyla kutladı.

Yaklaşık yüzde 60 oyla seçilen Tsai oyları ile en yakın rakibi olan iktidardaki Kuomin Tang'ın (KMT) adayı Eric Chu'yu neredeyse ikiye katladı. Son dönemde Çin'le yakınlaştığı için eleştirilen Kuomin Tang partisi yenilgiyi kabul ederek DPP'yi tebrik etti.

Eric Chu, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Üzgünüm, sizi hayal kırıklığına uğrattım. Başarısız olduk. Yeterince çok çalışamadık" ifadesini kullanarak, parti başkanlığı görevinden "istifa edebileceğini" duyurdu.

Diğer yandan Çin'in Tayvan İşleri Ofisi'nden yapılan açıklamada, "İki Boğaz politikamız bu bölgedeki seçim sonuçlarına göre değişmez" ifadesi kullanılırken, Pekin'in "Tayvan'ın Bağımsızlığı" faaliyetlerinin her türlüsüne karşı olduğu vurgusu yapıldı.

23 milyon nüfuslu Tayvan'da 18 milyon 600 bin seçmen bulunuyor. Seçimlerden zaferle ayrılan Tsai'nin fiili başkanlığı, 20 Mayıs'ta başlayacak.

19'uncu dönem başkanlık seçimleri için Tsai ve mevcut iktidar partisi KMT'nin adayı Chu'nun yanı sıra Önce Halk Partisi (PFP) adayı James Soong yarışmıştı. Meclisteki sandalye dağılımını belirleyecek oy oranları ise henüz netleşmedi.

Tayvan'da 2012 yılında yapılan son başkanlık ve parlamento seçimlerinde mevcut başkan Ma Ying-jeou, 7 milyon 650 bin oy alarak, ikinci dönem başkanlığa seçilmişti. Parlamento seçimlerinde de sandalyelerin üçte ikisini kazanan KMT, "mutlak iktidar" olmuştu. DPP'nin o dönemki başkan adayı Xie Changyan ise 5 milyon 440 bin oy toplayabilmişti. 

Tayvan'da genel seçimler, başkanlık ve parlamento olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Bu dönem 18 partinin yarıştığı parlamento seçimlerinde yüzde 5 barajı bulunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!