Kuzey Kore'ye karşı harekete geçtiler

Japonya, Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar uygulayacak

Kuzey Kore'ye karşı harekete geçtiler
Kuzey Kore'ye karşı harekete geçtiler
GİRİŞ 10.02.2016 15:09 GÜNCELLEME 10.02.2016 15:09

Japonya, Kuzey Kore'nin pazar günü balistik füze teknolojisi kullanarak roket fırlatmasının ardından bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga, yaptırımların, iki ülke arasındaki seyahat kısıtlamasının genişletilmesini ve Kuzey Kore gemilerinin Japon limanlarına girişinin tamamen yasaklanmasını kapsadığını söyledi.

Liman girişiyle ilgili kısıtlamanın, Kuzey Kore'ye uğradıktan sonra Japonya limanına gelen yabancı uyruklu gemileri de içerdiğini kaydeden Suga, yaptırımlarla Kuzey Kore'ye giden ve oradan Japonya'ya gelmeye çalışan farklı ülkelerden nükleer ve füze uzmanlarının ülkeye girişinin yasaklandığını bildirdi.

Suga, bakanlar kurulunun yaptırımları daha sonra onaylayacağını ve parlamentoda mevzuat değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Nükleer deneme ve füze geliştirmeyi durdurmasını defalarca talep etmemize rağmen Kuzey Kore yine de füzeyi fırlattı. Bunun Japonya üzerinde doğrudan etkisi var ve bizim kararlılığımızı göstermemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Japonya parlamentosu, Kuzey Kore'ye ilave yaptırımlar uygulanmasını öngören tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti.

ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore’nin pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli roket fırlattığını bildirmişti. Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.

Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor