ESA uzay aracı Rosetta 2,5 yıl sonra uyandı

ESA'nın kuyruklu yıldızların yapısını incelemek amacıyla 9,5 yıl önce uzay fırlattığı Rosetta uzay aracı, yaklaşık 2,5 yıl süren uykusundan uyandı.

ESA uzay aracı Rosetta 2,5 yıl sonra uyandı
ESA uzay aracı Rosetta 2,5 yıl sonra uyandı
GİRİŞ 21.01.2014 10:41 GÜNCELLEME 21.01.2014 15:04

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) kuyruklu yıldızların yapısını incelemek amacıyla 9,5 yıl önce uzay fırlattığı Rosetta 10 yıl sürecek uzay görevini yerine getirmek üzere 2004'te uzaya fırlatılmıştı. Uzay aracı 2011 ortalarında, Dünya'ya 800 milyon kilometre mesafede, Jüpiter gezegeni yörüngesi yakınındayken, çevresinde güneş pillerini şarj edecek güneş ışını bulunmaması nedeniyle uyku moduna geçirilmişti.

ESA, Güneş'in 673 milyon kilometre yakınına gelen uzay aracına dün TSİ 12.00'den itibaren uyandırma sinyalleri göndermeye başladı. Ancak Rosetta'dan sinyallere yanıt, saatler sonra, ısıtıcılarını çalıştırarak uzayda seyretmesini sağlayan önemli aygıtlarını ısıtmasını tamamladıktan ve ana telsiz antenini Dünya'ya yönelttikten sonra geldi.

Yaklaşık 8 saat süren heyecanlı bir bekleyişin ardından Rosetta'nın gönderdiği sinyaller, Almanya'nın Damstadt kentindeki ESA uzay operasyonları merkezine ulaştı. Rosetta'nın uyku modundan başarıyla çıkarıldığı, uzay aracı için özel olarak oluşturulan @ESA_Rosetta adlı twitter hesabından gönderilen "Merhaba Dünya!" mesajıyla duyuruldu .Rosetta'nın gönderdiği sinyaller dün TSİ 20.18'de NASA'ya ait Goldstone ve Canberra yer istasyonlarından da saptandı.

Rosetta'nın uzay görevi niçin önemli?

Adını, Mısır hiyerogliflerinin çözülmesinde önemli rol oynayan Rosetta adı verilen bir kaya tabletten alan uzay aracı , kuyruklu yıldızların yapısının çözülmesi ve böylece Güneş Sistemi'nin kökeni ve evrimi konularında bilim dünyasına ışık tutacak.

Rosetta, uyku modunun yıllarca süren seyahatinin üzerinde yarattığı etkiden kurtulmasının ardından, mayıs ayında üzerinde incelemelerde bulunacağı 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına doğru yolculuğuna başlayacak. Kuyruklu yıldızın yörüngesine ağustos ayında girecek olan Rosetta, işlerin yolunda gitmesi halinde üzerinde taşıdığı inceleme aracını kasım ayında 67P'ye iniş yapmak üzere gönderecek.

Rosetta'nın gönderdiği 100 kilogram ağırlığındaki Philae adlı inceleme aracı, 3,9 kilometre genişliğindeki kuyruklu yıldızın yüzeyine eriştikten sonra üzerinde taşıdığı zıpkını fırlatarak 67P'ye demirleyecek. Bir kuyruklu yıldıza iniş yaparak incelemede bulunacak ilk uzay aracı olacak Philae, üzerindeki 10 bilimsel aygıtı ve kuyruklu yıldızın yüzeyinin 20 santimetre altından örnekler toplamasına imkan veren matkabıyla bu gizemli yapılar hakkında henüz yanıt bulmamış temel sorulara cevaplar arayacak.

Güneş Sistemi'nin gelişmemiş yapı taşlarını oluşturan kuyruklu yıldızların, Dünya'daki su ve belki de hayatın oluşmasına imkan sağlayan içerik maddelerinin kaynağını oluşturduğu düşünülüyor.

Asteroitlerden farklı olarak bir buz kütlesinden oluşan kuyruklu yıldızların sürekli olarak toz ve gaz püskürtmeleri, üzerine iniş yapacak uzay araçları için tehlike oluşturuyor. Bu nedenle şimdiye kadar hiçbir uzay aracı bir kuyruklu yıldızı, üzerine iniş yaparak, yakından inceleme fırsatı bulamadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil