Rusya Ay'da koloni çalışmalarına başlıyor

Rusya, Ay'ın kolonizasyonu için program başlattı ve 2030'da kalıcı üs kurulması için ilk uzay gemisini Ay'a gönderecek.

Rusya Ay'da koloni çalışmalarına başlıyor
Rusya Ay'da koloni çalışmalarına başlıyor
GİRİŞ 09.05.2014 04:21 GÜNCELLEME 09.05.2014 04:21

İzvestia gazetesinin haberine göre, Rusya'nın Ay programını Rusya Bilimler Akademisi, Moskova Devlet Üniversitesi ve uzay ajansı Roscosmos birlikte yürütecek. Raporda Ay'ın gelecekte yayılma için önemli alanlardan biri olacağı ve 21. yüzyılda Ay'ın doğal kaynakları için rekabet edileceği belirtildi.

Program, Rusya'nın Ay'da insanların yaşayabileceği ve madenlerin çıkarılması için çalışmaların yapılabileceği bir üs kurmayı hedefliyor. Rusya bunun için uzay ortamında uzun süre kullanılabilecek ileri uzay teknolojisi ürünlerin gelişimi için çalışmalar yapacak.

Rusya, tek başına bir ülkenin böyle bir çalışma yapabilmesinin zor olduğunu düşünüyor ve güçlü uluslararası işbirliklerinin gerekliliğine inanıyor. Plana göre Rusya 3-4 yıllık adımlardan oluşan gelecek 16 yılı kapsayan bir paket hazırladı. 2025'e kadar olan dönemde Ay'ın güney bölgesinin fiziki ve kimyasal yapısı belirlenecek. Gelecekte inşa edilecek kalıcı üs için yer tespit edilecek. Uzay aracı servisleri ise 2028-2030 tarihlerinde yapılacak. İnsanlı Ay yolculukları için takvim 2030'da başlayacak.

İzvestia gazetesine göre ilk 4 yıllık çalışma için 28,5 milyar ruble (800 milyon dolar) maliyet öngörülüyor. Moskova, Sovyetler Birliği döneminde 1959'da "Luna" programını başlatmış ve ABD 10 yıl aradan sonra uzaya ilk insanı göndermişti. Ay'da alüminyum, demir titanyum, nadir toprak elementleri ve diğer minareler keşfedilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi