Güneş'te devasa leke

Güneş'in yüzeyinde beliren ve son 24 yılın en büyüğü olan leke, Dünya'nın manyetik alanını sanılandan çok az etkiledi

Güneş'te devasa leke
Güneş'te devasa leke
GİRİŞ 04.11.2014 09:37 GÜNCELLEME 04.11.2014 09:37

Güneş'in yüzeyinde beliren en büyük lekelerden biri olarak tanımlanan AR 2192, dört gün boyunca gözlemlendikten sonra Dünya'nın görüş alanından çıktı. NASA, Jüpiter büyüklüğündeki lekenin 1874 yılından bu yana kayıtlara geçirilen 32 bin 908 aktif bölge arasında en büyük 33'ünü lekeyi temsil ettiğini belirtti.

Space.com'a açıklama yapan NASA gökbilimcisi Alex Young, 'dev güneş lekesinin nasıl ortaya çıktığını kesin olarak bilmediklerini' belirtti. Her 11 yılda yaşanan ve Güneş lekelerinin en aktif oldukları döneme yakın olduklarını ifade eden Young, buna rağmen neden sadece bir tane dev lekenin belirdiğini anlayamadıklarını söyledi. Kozmik olayı plastik kayış veya sicimi bükmeye benzeten Young, kaç düğüm ortaya çıktığını bilemediğimiz bu olaylat gibi Güneş'teki fiziksel değişimleri de henüz tam olarak anlayamadıklarını belirtti.

Güneş'teki manyetik alanlarda eğilme-bükülme gibi bozukluklarla ortaya çıkan Güneş lekeleri, çok aktif hale geldikleri zaman siyah noktalar olarak beliriyorlar. Lekelerin siyah olmasının sebebi ise çevrelerindeki alandan daha soğuk olmalarından kaynaklanıyor. Young, kendilerini şaşırtan bir diğer olayın, AR 2192'den beklendiği gibi Taç Kütle Atımı yaşanmaması olarak belirtti. Bu durumun çok nadir yaşandığını belirten Young, genelde dev Güneş lekelerinin güçlü patlamalarla plazma saçtığını ifade etti.

Bilim insanları, Ar 2192'den daha güçlü olan en son Güneş lekesinin 1989'da belirdiğini ve Kanada'nın Quebec eyaletinde elektriklerin kesilmesine yol açtığını hatırlattı. Spaceweather.com ise AR 2192'nin gözden kaybolmuş olmasına rağmen tekrar belirebileceğini belirtti.

Güneş katı bir kozmik cisim olmadığı için eksen hareketi ekvator ve kutuplarda değişiyor. Ekvatorda yaklaşık 25 gün olan bu süre, kutuplarda yaklaşık 35 gün. Güneş aynı zamanda Samanyolu Galaksi'sinin merkezinden geçen bir yörüngede yer alıyor. Bu yörünge, 226 milyon yılda tamamlanıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!