Philae'nin göktaşına inmesi hakkında tüm detaylar

67p isimli kuyruklu yıldıza Plilae uzay aracı başarı ile iniş yaptığı proje ile ilgili tüm detaylar

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında tüm detaylar
Philae'nin göktaşına inmesi hakkında tüm detaylar
GİRİŞ 13.11.2014 17:05 GÜNCELLEME 26.11.2014 14:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Dünya tarihinde bir ilk daha yaşandı. Ay ve Mars'a yapılan yolculuk sonrası insanlık adına büyük bir adımda kuyruklu yıldıza yapılan yolculuk oldu. Plilae uzay aracı ile ilk defa bir kuyruklu yıldıza bir uzay aracı başarı ile iniş yapmış oldu ve kısa süre içerisinde kuyruklu yıldızdan elde ettiği bilgi ve fotoğrafları dünya ile paylaşmaya başladı.

DÜNYA'DAN EN UZAKTAKİ GÖREV ROSETTA 
Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. İşte bu tarihi olay hakkında bilinmesi gerekenler;

 Philae, Rosetta

67P GÖKTAŞI VE PHILAE'NİN BÜYÜKLÜK FARKLARI

Yaşanan bu tarihi andan sonra en çok merak edilen konulardan biri göktaşının büyüklüğü oldu. Bir çamaşır makinesi büyüklüğünde olan Philae'nin indiği göktaşı 67P boyu yaklaşık 3 x 5 kilometre yani Büyükada büyüklüğünde.

Ayrıca göktaşının büyüklüğünü anlamak için birçok grafik yapıldı. 67P kuyruklu yıldızı Londra ve Paris'in üzerine oturtuldu.

 Philae, Rosetta
PHILAE NEREYE İNDİ

Philae uzay aracı yaklaşık 7 saat bir yolcuğun sonucunda 67P adlı göktaşının üzerine inişini gerçekleştirdi. Philae uzay aracı 2 denemeden sonra inebildi.

 Philae, Rosetta

ROSETTA'NIN GERÇEKLEŞTİRİĞİ GÖREVİ İLE YAŞANAN İLKLER

Rosetta görevi ile insanlığın uzay yolcuğundaki ilkleri gerçekleştirilmiş oldu. Proje ile;

İlk defa bir kuyruklu yıldızın yörüngesine girilmiş oldu.
İlk defa bir kuyruklu yıldızın yüzeyine inildi.
İlk defa bir kuyruklu yıldızın yüzeyinden fotoğraf ve örnek toplandı.
İlk defa bir kuyruklu yıldız ile kuyruklu yıldız üzerinde güneş sisteminin derinliklerine gidilebilecek.
İlk defa donmaya yakın halde bulunan bir kuyruklu yıldızın, Güneş tarafından nasıl ısıtıldığı gözlemlenebilecek.

 Philae, Rosetta

GÖREVİN ADI NEDEN ROSETTA

Rosetta adını 1799 yılında keşfedilen Rosetta Stone’dan almakta. Rosetta Stone üç dilde yazılmış bir taş. Üzerinde; Demotik (Mısır’da halkın kullandığı dil), Hiyeroglif ve Antik Yunanca dillerinde yazılmış bir antlaşma metni. Taşın üç dilde yazılması sebebiyle Mısır halkı ile Mısır asilleri ve Yunanlılar taşı rahatlıkla okuyabilmişler. Yaklaşık 700 kilogram olan taş şuanda İngiltere’de “British Museum’da sergilenmektedir.

Uzun araştırmalar sonucunda Rosetta Stone ya da bizdeki karşılığı Reşid Taşının kaybolmuş bir uygarlığın tarihini anlatmakta olduğu anlaşıldı. Bu yaklaşımla Rosetta uydusunun, Güneş sisteminin tarihi ve yaklaşık 4600 milyon yıl önce gezegenlerin henüz oluşmadığı bir dönemdeki hali hakkında bize bilgi sağlaması planlanıyor.

 Philae, Rosetta

ROSETTA PROJESİNİN TARİHİ SÜRECİ

Proje ilk olarak 1993 yılında onaylandı. Fırlatma 2003 yılından planlanmıştı ancak Ariane 5 roketin Aralık 2002 yılında fırlatmadan 3 dakika sonra patlamasının ardından, Rosetta’nın fırlatılması 2004 yılında gerçekleştirilebildi. 31 ay boyunca uyku modunda olan uydu geçtiğimiz ocak ayında tekrar uyandırıldı. Rosetta uydusunun 67P kuyruklu yıldızına yolculuğu yaklaşık 10 yıl sürdü.

ROSETTA PROJESİNİN MALİYETİ NE KADAR

Amerika Birleşik devletleri dahil olmak üzere 8 farklı ülke menşeili ekipmanın bulunduğu projenin toplam maliyeti: 1.3 milyar dolar. NASA bu maliyetin 300 milyon dolarlık bir kısmına katılım sağlıyor.

İlgili kaynaklarda Rosetta da ortalama 2000 kişinin görev aldığı belirtiliyor. Proje Avusturya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İrlanda, İtalya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

YORUMLAR 1
  • dilesem 9 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden bu projede yokuz.Daha ne kadar geçmesi gerekiyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
Etiketlerde bir devrin sonu, Erdoğan duyurmuştu! Artık fiyatları onlar belirleyecek