Kuyruklu yıldızdan esrarengiz bir şarkı yayılıyor

Rosetta uzay aracı bilim adamlarının beklemediği bir bulguya ulaştı; yörüngesinde hareket ettiği 67P kuyrukluyıldızının sesini kaydetti.

GİRİŞ 14.11.2014 10:35 GÜNCELLEME 14.11.2014 10:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), keşif aracı Philae'nin yüzeyine indiği 67P / Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına ait beklenmedik bir veri elde etti. Rosetta, insan kulağının duyabileceği frekansın çok altında olan ses dalgalarını kaydetti. Ortaya çıkan sesler, saatte 55 bin kilometre hızla ilerleyen kuyrukluyıldızdan yayılan elektrik yüklü parçacıklardan kaynaklanıyor.

Rosetta görevinde yer alan Karl-Heinz Glassmeier, "Bu veri heyecan verici çünkü bizim için çok yeni bir bilgiyi temsil ediyor... Böyle bir bulgu elde etmeyi beklemiyorduk ve halen arkasındaki fiziği anlamaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Glassmeier ve meslektaşları, uzayda 40-50 milihertz aralığında dolaşan sesi insan kulağının duyabileceği 20 Hz seviyesinin üzerine çekerek Soundcloud'a yükledi. 67P'nin sesi, Rosetta'nın manyetik alanların kuvvetini ölçmek için kullandığı mıknatıs ölçer donanımıyla elde edildi.

Tüm kuyrukluyıldızlar gibi manyetik alanı bulunan 67P, Güneş'e yaklaştıkça kozmik fırtınaların etkisine daha fazla maruz kalıyor ve elektrik yüklü parçacıkları hareketleniyor. ESA, Philae'nin yapacağı analizlerle oluşumu tam olarak bilinmeyen bu olayın sırrını çözmeyi umuyor.

YORUMLAR 2
  • Fedeker 9 yıl önce Şikayet Et
    Sesini kaydettin ufak bide vidyo kaydetseydin, yav psikolojik harp diyorum inanmıyolar
    Cevapla
  • mmk 9 yıl önce Şikayet Et
    Gökte olanlarda yerde olanlar da Allah'i övüp tespih ederler (Kur'ani Kerim).
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı