Kuyruklu yıldızda organik molekül bulundu

Birkaç gün önce uykuya dalan Philae sondasının gönderdiği verilerin içeriği belli olmaya başladı.

Kuyruklu yıldızda organik molekül bulundu
Kuyruklu yıldızda organik molekül bulundu
GİRİŞ 19.11.2014 16:07 GÜNCELLEME 19.11.2014 17:27
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta 67P isimli kuyrukluyıldıza başarılı bir şekilde inerek tarihe geçen Rosetta uzay aracının Philae isimli sondası, iner inmez çalışmalarına başlamıştı. Kuyrukluyıldızdan fotoğraflar gönderen Philaeile bağlantı ise birkaç gün önce şarjının bitmesi nedeniyle kopmuştu. Ancak Philae, şarjı bitmeden önce Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ilk sondaj çalışmasından topladığı verileri göndermeyi başarmıştı.

Bu verilerin sonuçları ise yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Wall Street Journal'in yapmış olduğu habere görePhilae, kuyrukluyıldızın yüzeyinde organik moleküllere rastladı. Ancak ne yazık ki bunların ne tür moleküller olduğu ise henüz bilinmiyor.

Aslında bilim insanları kuyrukluyıldızın yüzeyinde organik molekülün bulunmasını bekliyordu. Bunun yanında bu organik molekün türünün ise 'metan' gibi basit bir molekül olabileceği söyleniyor. Ayrıca kuyruklu yıldızın yüzeyinde asitin de olabileceği belirtiliyor.

Organik molekülün bulunması neden önemli?

Birçok bilimadamına göre, Dünya ve Güneş Sistemi hala oluşma aşmasındayken, su ve organik moleküller Dünya'ya bu tarz kuyruklu yıldız ve meteorlar aracılığı ile geldi ve Dünya'daki yaşam bu şekilde başladı. 67P'deorganik moleküllere rastlanması, bilimadamlarının bu tezini kuvvetlendiriyor.

Ancak belirttiğimiz gibi şu an için bu veriler bu tezi kesin olarak doğrulamaya yetmiyor. Bu yüzden Philae'nın yeni verileri ESA'ya ulaştırması gerekiyor. Bunun için de Philae'nın gölgede kalan güneş panellerine bir şekilde güneş ışığının vurması ve tekrar çalışması gerekiyor. 

YORUMLAR 5
  • Emre 9 yıl önce Şikayet Et
    Aya falan gidilmedi ki aya gidilse derhal bir maden ocağı kurulurdu.Ayda titanyum uranyum eridyum olduğu düşünülmekte sizce gidilmiş olsa tekrar gitmeme gibi bir durum olur mu ?
    Cevapla
  • bir deli taş atmiş 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben bunlarin aya gittigine dahi inanmiyorum. Sadece yorungeye uydu firlartiyorlar. Yer cekimini aşip uzayda yol kat edecek teklonijiye daha ulaşılamadi. 1969 ylında ayak basip sonra birdaha kimsenin gitmemesi tuhaf deilmi. Video ve resimlerin sahte oldugu nedaveda'da çekildigi ispanlandi. Bunlarin amaci seytana hizmet edip rasgele, tesaduf fikrini insanlara yutturmak. Madem hayat kuyruklu yildizlarla geldi neden tek dunayda var. Ki gelmişde olabilir.
    Cevapla
  • muhtar baba 9 yıl önce Şikayet Et
    Hocam aya gidildi, bir takım araştırmalar yapıldı o yüzden tekrar yüksek bir maliyet altına girip aya gitmeye gerek yok. Kaldı ki ilk ay ziyareti ABD ve Rusya arasındaki prestij savaşıydı. ABD kazandı ve o savaş bitti. Şimdi daha uzaklara gitmenin planını yapıyorlar biz de oturduğumuz yerden teknolojileri yetmez diyelim.. Google earth gibi, google moon ve google mars uygulamaları var. dünyayı gezer gibi ayı ve marsı görebilirsiniz.
    Cevapla
  • Abdurrahman Kaba 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben bir fikir atıyorum ortaya, ya tutarsa... Madem bu kadar acele ediyorlar. O zaman yukarısında bulunan uzay aracının güneş panellerini, yada Hubble teleskobunun merceğiyle yada güneş panellerini ayna olarak kullansınlar ve güneş ışığını yansıtsınlar bir mevsim beklemek istemiyorlarsa eğer...
    Cevapla
  • fakirmucit 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu fikir benimde aklıma gelmişti. Ama, ışık uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak enerjisini kaybettiğinden ve güneş panelinin amacı ışığı yansıtmak değil mümkün olduğunca tutmak olduğundan işe yaramaz. Böyle önemli bir görev için tasarlanan araca nükleer enerji ile çalışan bir batarya sistemi koymamaları akılsızlık olmuş. veya en azından 2 veya 3 farklı kaynaktan enerji üretebilecek bir sistemi olmalıydı diye düşünüyorum. Biz yapınca onların hatalarına düşmeyiz işte. Bu da bize bir ders olsun :P
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık
Jakuzi yalanı çürüdü: Fonlu medyanın 'Sancaktepe' yayınına Nevşin Mengü bile inanmadı