Mars’ta eski bir göle ait izler görüntülendi

Mars'ta milyonlarca yıl önce suyla dolu bir göl olabileceğini kanıtlayan yer şekillerini fotoğrafladı.

Mars’ta eski bir göle ait izler görüntülendi
Mars’ta eski bir göle ait izler görüntülendi
GİRİŞ 09.12.2014 07:53 GÜNCELLEME 09.12.2014 14:40
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

NASA’nın Mars’taki Curiosity (Merak) keşif aracı, 154 kilometre genişliğindeki Gale kraterinin milyonlarca yıl önce suyla dolu bir göl olabileceğini kanıtlayan yer şekillerini fotoğrafladı. 

İnişinden bu yana yaklaşık 8 kilometre ilerleyen Curiosity’den gelen son veriler, dün ABD’nin Pasadena şehrindeki California Teknoloji Enstitüsü’ndeki konferansla duyuruldu. 



Curiosity uzay aracı, 2012 yılının Ağustos ayında, mikrobiyolojik yaşam izleri saklama olasılığı en yüksek yerlerden bir olarak kabul edilen 5 bin 500 metrelik Sharp Dağı'nın eteklerine inmişti. Sharp Dağı, Gale kraterinin ortasında yükseliyor. Eylül ayında yapılan sondaj ve iki yıldır toplanan son verilere göre, dağ ve çevresindeki yer şekilleri, bu kraterin içindeki suyun aşındırmasıyla oluştu. 



SUYUN AŞINDIRDIĞI KAYA YIĞINLARI BULUNDU

NASA araştırmacıları, kraterin merkezindeki dağın eteklerine doğru uzanan ve su tortusu çökeltileri içeren kaya yığınları keşfetti. Buna göre, Sharp Dağı’nın yaklaşık 3,5 milyar yıl önce bu kraterin içinde olmadığı, suyun aşındırmasıyla zamanla oluştuğu düşünülüyor. 

California Teknoloji Enstitüsü’nden John Grotzinger, “Eğimli tabakalar bulmak tamamen sürprizdi. Aracın bütün bu yolculuğu, Sharp Dağı’nı anlamamızı sağlayacak içeriği verdi” dedi. NASA’nın Mars Keşif Programı’ndan Michael Meyer ise, “Kraterde bu büyüklükteki bir gölün varlığı ve zamanın uzunluğu, orada bir yaşam olasılığı için yeterli zamana işaret ediyor” diye konuştu. 



YAPILAN SONDAJLAR DAĞIN NASIL OLUŞTUĞUNU GÖSTERDİ

12 Eylül’de Sharp Dağı’na ulaşan Curiostiy, geride kalan iki yılda birçok defa yaptığı gibi sondajdan elde ettiği numuneleri robotik koluyla deney cihazlarına aktardı ve burada kimyasal analiz yaptı. Mars Numuneleri Analizi (SAM) cihazında yapılan analizler, Sharp Dağı'nın oluşumu hakkında önemli bilgiler verdi. 



Curiosity, Mars’ta ilk sondajını Şubat 2013’te yapmış ve analiz ettiği toprağın kalsiyum sülfat açısından zengin olduğunu tespit etmişti. Curiosity projesi, NASA’nın 2030’larda Mars’a yapmayı planladığı insanlı uçuş görevi için önemli bir araştırma ve hazırlık aşaması olarak görülüyor.

YORUMLAR 14
  • sahil 9 yıl önce Şikayet Et
    marstan çok arizona da çekilmişe benziyor yutturmaya çalışıyorlar
    Cevapla
  • u berlin 9 yıl önce Şikayet Et
    bu habere yorum yapan herkesi halic köprüsünde yolda lastigi patlayan ve neden patladigini bilmeyen vantandaslarin haberini okumaya davet ediyorum size böyle bi dünya lazim
    Cevapla
  • u berlin 9 yıl önce Şikayet Et
    cahillik parayla mi ya ne Kadar cahilsiniz ne Kadar offff offf yarabbi offfffff
    Cevapla
  • marsta canlı 9 yıl önce Şikayet Et
    mars veya başka bir yer.kim bilir daha ne alemler var.sadece imanımı artırıyor.sübhanallah demeden geçemiyorum.
    Cevapla
  • AMALE 9 yıl önce Şikayet Et
    YALANINIZA TÜKÜREYİM.SAHNELERİ ÇOK GERÇEKCİ OLMAMIŞ.TAŞLARI BİRAZ DAHA KIZILLAŞTIRIN DEYİLSE İNANMAZLAR. UZAY ARACININ CEKİMİNİ YAPAN KAMERAMAN ARACIN BİRAZ DAHA SOLUNDA DURMALIYDI.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması